1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. loma-asuntomessut

Sarviniemen messualue täyttyy kymmenistä loma-asunnoista

Taipalsaaren Sarviniemeen on suunniteltu tornihuviloita, mutta kaavaan on piirretty myös luontokeskus.

Kuva: Vireal Oy

Taipalsaaren Sarviniemen loma-asuntomessujen suunnittelu on jo pitkällä, vaikka lopulliset päätökset ranta-asemakaavasta ja messusopimuksesta ovat vielä tekemättä. Taipalsaaren kunnanvaltuusto päättää molemmista vielä tämän vuoden aikana.

Messuista ei vallitse täysi yksimielisyys kunnanvaltuustossa, sillä ainakin SDP:n kolmihenkinen ryhmä vastustaa kunnan osallistumista messuihin.

Taipalsaaren Sarviniemen loma-asuntomessujen projektikonsultti Oiva Hildén kehuu Sarviniemeä yhdeksi Suomen parhaimmista loma-asuntomessualueista.

- Sarviniemi on maantieteellisenä alueena ja luonnon olosuhteiltaan erinomainen. On korkeaa, matalaa, kivikkoa, niemeä ja kangasmaata.

Alueen rakentamistapaohjeet mahdollistavat monipuolisen rakentamisen, mikä on Hildénin mukaan tärkeintä.

Perinteisesti loma-asuntomessujen infrastruktuurin rakentamiskustannukset sisällytetään tonttien hintoihin. Hildénin mukaan Sarviniemeen tulevien tonttien hinnat eivät ole keskimääräistä kalliimpia.

- Sarviniemessä tonttien hintahaarukka on melkoinen. On edullisia ja arvokkaita. Se tukee erilaisuutta.

Hyvä sijainti keskellä Saimaata

Hildén uskoo, että messualueella yleiseen hakuun tulevat 37 tonttia menevät kaupaksi, sillä sijainti ja ympäristö ovat hänen mielestään erinomaisia.

- Keskellä Saimaata ja liikenteellisesti lähellä ruuhka-Suomea.

Moni pelkää, että Sarviniemestä tulee venäläisten loma-asuntoalue. Hildénin mukaan venäläisiin suhtaudutaan samalla tavalla kuin muihinkin kansallisuuksiin.

- Loma-asuntomessualueessa se etu, että laaturyhmä valitsee tontin saajat. Laadullisuus merkitsee, ei se mistä maasta.

Tonttien saajat valitaan hakijoiden esittämillä perusteilla.

- Mitä uutuuksia on, mitä lisäarvoa hakijat tuovat, mitä he aikovat toteuttaa kohteessaan. Laaturyhmä katsoo, miten esitykset sopivat kokonaisuuteen.