1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kulttuurifestivaalit

Kehitysvammaisten kulttuurifestivaali täytti Posellin

Kehitysvammaisten kulttuurifestivaali polkaistiin tänään käyntiin Raumalla parisatapäisen yleisön edessä. Raumalaisten ideasta lähtenyt tapahtuma keräsi esiintyjiä ja katsojia koko Lounais-Suomesta. Ensimmäistä kertaa järjestettävälle festivaalille on selvästi tilausta.

Kuva: YLE / Mari Itkonen

- Nähtävästi tarvetta on. Meillä oli tarkoitus saada tavallisiakin raumalaisia mahtumaan yleisöön, mutta Poselliin ei mahdu kuin 200 ihmistä ja se tuli täyteen jo esiintyjistä ja omaisista, sanoo kulttuurifestivaali-idean äiti, musiikkiterapeutti Eija Karvinen Raumalta.

Yksi festivaalin esiintyjistä oli raumalainen Jani Jokiniemi, jonka vapaa-aikaan kulttuuri kytkeytyy luontevasti.

-Soitan koskettimia ja osallistun näytelmäpiiriin. Joulumaa on ensimmäinen biisi, jonka olen soittanut. Opettajani Eija Karvinen suositteli minulle Hepokattia, mutta minä sanoin, että ei kun Joulumaa. Opin sen viikossa.

- Olen hyvä sekä soittamisessa että näyttelemisessä. Eniten tykkään soittaa koskettimia, mutta näytteleminenkin on kivaa.

Raumalainen erityiskoulu Naula keräsi aplodeja musiikkiesityksillä. Suuri festivaali sai niin oppilaille kuin opettajillekin perhosia vatsaan. Koulun ohjaaja Petri Eklundin mukaan juuri tämä oli tarkoituskin.

- Esiintyminen on aina suuri juttu. Tarkoituksena on luoda oppilaille tavoitteita, ja tämä on hieno päätös niille. Suurta tsemppausta ja tavoitteiden saavuttamista, sitä tämä on. Tätä päivää on odotettu pitkään. Olennaista on myös, että puhutaan, miltä tämä tuntuu. Esityksen jälkeen ilmeet kertovat, että nyt se on tehty ja se oli hienoa!