Ovikranssi on kielletty koriste porraskäytävässä

Porraskäytävään jouluilmeen luominen ei olekaan ihan yksiselitteinen juttu. Pelastusviranomaiset suhtautuvat tylysti ovikransseihin ja joulukuusiin kulkuväylillä. Myös sähköllä toimivien valosarjojen kanssa saa olla tarkkana.

Kotimaa
ovikranssi
YLE / Lahti

Pelastustarkastaja Tuukka Aaltoluoto Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta tulkitsee jyrkästi alan lakia. Se kun sanoo, että uloskäytävillä ei saa olla minkäänlaisia kulkuesteitä.

- Porrashuone kerrostalossa, jos mikä, on sellainen kulkukäytävä ja reitti turvaan, jonka on oltava kriisitilanteissa vapaa kulkea, tulkitsee Aaltoluoto. Erityisesti häntä ihmetyttää joulukuusten sijoittaminen porrashuoneisiin.

Pelastustarkastaja on tyly myös pienille ovikransseille. Vaikka ne eivät estä kulkemista, ne saattavat olla houkuttimina tihutöihin kadunkulkijoille. Aaltoluodon ammattikokemusten kirjoon mahtuvat tahallaan tuleen sytytetyt ovikranssit ja niistä koituneet harmit. Näitä kransseja on monissa ovissa ympäri vuoden.

- Kranssi on usein muovia ja jotakin helposti palavaa paperimaista ainetta. Olenpa nähnyt sellaisiakin kransseja, joissa on kynttilälle paikka, äimistelee Aaltoluoto.

Kaamosvalot sijoitettava ohjeiden mukaan

Erilaiset sähköllä toimivat valosarjat ilahduttavat tarkkoja pelastusviranomaisia siinä missä keitä tahansa pimeyteen kyllästyneitä.

- Itse pidän tapanani sammuttaa sähkökynttilät tai lamput yöksi. Kuka niitä nukkuessa katselee, sanoo Aaltoluoto.

Hän kuitenkin kehottaa sijoittamaan valot ja kynttilät tarkasti käyttöohjeiden mukaan. Sisäkäyttöön tarkoitetut sähkötuikut eivät kestä ulkoilman kosteutta ja saattavat aiheuttaa sähköiskun tai oikosulun. Valosarjat itsessään eivät kehitä paljon lämpöä ja ovat oikein sijoitettuna siinä suhteessa turvallisia.

Lähteet: YLE Lahti