Kuopio palkkasi vartijan rokotuksiin - Etelä-Savossa puhelimet tukossa

Kuopion kaupunki on palkannut vartijan turvaamaan hoitajien suorittamia joukkorokotuksia. Myös Etelä-Savossa meno joukkorokotuksissa on hurjaa. Vihaisia soittoja ja epätietoisia asiakkaita on rokotuspaikoilla riittänyt.

Etelä-Savo
Vartija valvoo rokotuksia Kuopion terveyskeskuksessa.
YLE / Riikka Nurmi

Kuopiossa vartijan apuun on YLE Savon tietojen mukaan turvauduttu hoitohenkilöstön toivomuksesta. Etelä-Savossa vartijoita ei vielä ole tarvittu, vaikka rokotukset ovat kuumentaneet asiakkaitten tunteita. Hoitohenkilöstö on saanut vastaanottaa paitsi vihaisia soittoja myös asiattomasti käyttäytyvien asiakkaiden palautteita.

Ihmiset ovat olleet epätietoisia, missä järjestyksessä riskiryhmiä rokotetaan. Monelta on puuttunut jopa tieto siitä, kuuluko hän riskiryhmiin, kun tietoa ei ole puhelinruuhkien takia pystytty jakamaan tai varmistamaan. Puhelinpalvelu ei ole täysin pystynyt vastaamaan asiakkaitten kyselyihin ja neuvontapuhelimet ovat olleet tunteja varattuina.

Eteläsavolaisilta rokotuspaikoilta on käyty kyselemässä sikainfluenssarokotusta jopa mahdollisen kotimaan tai ulkomaan matkan varalle, vaikka matkaa ei ole ollut edes tiedossa eikä kysyjä kuulu riskiryhmiin.

Kansalaisten kritiikki tiedotuksesta on ollut kovaa. Hämminki osaltaan johtuu siitä, että rokotetta tulee maahan vähin erin ja rokotteen määrä vaihtelee päivittäin. Rokotuksiin ei voida kutsua, koska juuri sillä hetkellä ei ole tietoa rokotteen määrästä. Myös riskiryhmiin kuuluvien rokotettavien määrän arviointi on ollut hankalaa.

Etelä-Savossa on laskettu riskiryhmiin kuuluvia olevan runsaat 20 000.

Lähteet: YLE Etelä-Savo ja YLE Savo