1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Turun Sanomille moitteet leipäjonossa olleen kuvan julkaisusta

Julkisen sanan neuvosto arvostelee Turun Sanomia siitä, että se julkaisi tunnistettavan kuvan leipäjonossa seisseestä henkilöstä. Neuvoston mukaan kuvan julkaisuun olisi tarvittu suostumus, koska kyse on yksityiselämään kuuluvasta erittäin arkaluontoisesta asiasta.

Kotimaan uutiset

Pelastusarmeijan ruuanjakelupisteessä Turussa otetusta kuvasta kanteli kyseisessä kuvassa ollut henkilö.

Kantelijan mukaan Turun Sanomat lisäsi hänen kärsimyksiään näyttämällä hänen kasvonsa kaikelle kansalle isossa kuvassaan. Kantelija toteaa, että työttömäksi jääminen on jo sinänsä raskasta ja vielä raskaampaa on joutua leipäjonoon.

Kantelija myös sanoi, ettei uskonut päätyvänsä kuvaan, koska kuuli ruuanjakelupisteen johtajan sanovan kuvaajalle selkeästi, että yksittäisiä ihmisiä ei saa kuvata. Lupaa kuvan julkaisuun kantelijalta ei kysytty.

Turun Sanomien päätoimittaja Kari Vainio perusteli vastauksessaan kuvan julkaisua sillä, että järjestäjien kanssa oli sovittu paikalle menemisestä ja kuvaamisesta. Valokuvaaja oli omasta mielestään toiminut hyvin avoimesti ja näkyvästi eikä kukaan ollut kieltänyt kuvaamista tai ilmaissut sille rajoituksia.

Päätoimittaja myös toteaa, ettei lehden tarkoitus ollut aiheuttaa kärsimystä tai halveksuntaa kuvan kohteelle, vaan jutun kritiikki kohdistui yhteiskuntaan, joka ei ole pystynyt järjestämään jäsenilleen parempaa tapaa jokapäiväiseen toimeentuloon.

Langettavassa päätöksessään JSN huomauttaa, että vaikka valokuvaaminen julkisella paikalla on yleensä sallittua, kuvan julkaisua on aina harkittava erikseen ja yksityiselämän suoja on otettava huomioon. Yksityiselämään kuuluvia erityisen arkaluonteisia seikkoja voi julkaista vain asianomaisen suostumuksella tai jos niillä on poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä.

Leipäjonossa seisominen on JSN:n mukaan sellainen erityisen arkaluonteinen seikka, että kantelijalta olisi pitänyt saada suostumus valokuvan julkaisua varten.

Neuvosto katsookin, että Turun Sanomat on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa lehdelle huomautuksen.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi