Muurinmurtajat palasivat Berliiniin

Liittokansleri Angela Merkel jää saksalaisjuhlissa harvoin kakkosriviin. Nyt jäi. Mihail Gorbatsov, George Bush vanhempi ja Helmut Kohl saapuivat Berliiniin.

Kuva: Reuters-TV

Berliinin kuuluisassa revyyteatterissa Friedrichstadtpalastissa oli lokakuun viimeisenä päivänä kovasti tungosta. Ei ihme, sillä puhujiksi oli kutsuttu Saksojen yhdistymisen kolme tärkeintä nimeä.

Mihail Gorbatsov. Neuvostoliiton viimeinen presidentti, joka perestroika-tuulten siivittämänä sai taivuteltua kommunistipuolueensa siihen, että Itä-Saksan, DDR:n, annettiin ajautua lännen syliin.

George Bush. Yhdysvaltain entinen presidentti, joka antoi Länsi-Saksalle täyden tukensa koko yhdistymisprosessin ajan.

Helmut Kohl. Länsi-Saksan liittokansleri yhdistymisen aikana. Mies, jonka päämäärätietoisuus, harkitsevaisuus ja viisaus mahdollistivat Saksojen yhdistymisen äärimmäisen vaikeissa oloissa.

Ajan hammas puree

Kuluneet 20 vuotta näkyivät, kuinkas muuten, myös historian mahtimiesten olemuksista. George Bush, 85, hymyili paljon, nikkaili silmää ja nosti peukaloaan vähän väliä. Ilman kävelykeppiä ei hänkään kuitenkaan enää liikkunut.

Helmut Kohl, 79, on vetäytynyt julkisuudesta lähes kokonaan. Virallisen version mukaan hän kaatui kotonaan vuosi sitten. Sen seurauksena Kohl liikkuu pyörätuolilla ja hänen puheensa on kovin sammaltavaa.

Mihail Gorbatsov, 78, oli pirteä ja reipas, mutta hänen ajatuksiensa logiikka oli paikoitellen vaikeasti ymmärrettävää. Saksalaiskollegan mukaan Gorbatsov aloitti viisi lausetta ja sai niistä yhden päätökseen.

Ikuisesti kiitolliset saksalaiset

Saksojen yhdistäjät saivat Berliinissä lämpimimmän mahdollisen vastaanoton. Kun he saapuivat puhujalavalle, valtaisat aplodit kestivät ainakin viisi minuuttia. Näin mittaviin huomionosoituksiin ei päästy aina edes DDR:ssä, jossa taputtaminen vastaavanlaisissa tilanteissa oli sentään usein ihmisten omien etujen mukaista.

Saksalaisten kiitollisuus näitä miehiä kohtaan näkyy olevan aitoa ja vilpitöntä. Moni on toki pettynyt jälkikäteen siihen, että muutos ei tuonutkaan mukanaan kaikkea sitä hyvää, mistä oli niin paljon haaveiltu. Mutta silti: Saksat yhdistyivät – ja se tapahtui rauhanomaisesti.

Mitä jos...?

Historia on kuitenkin aina voittajien kirjoittamaa tekstiä. Pienen ajatusleikin jälkeen tilanteen voi halutessaan kääntää päälaelleen. Siispä:

George Bush. Yhdysvaltain heikko johtaja, joka ei vienyt ensimmäistä Persianlahden sotaa loppuun saakka. Jäi yhden kauden virkaheittopresidentiksi.

Helmut Kohl. Liittokansleri, joka munasi maineensa täydellisesti puolurahoitusjupakassa 1990-luvun lopulla. Samaan syssyyn Kohlilta riistettiin myös Kristillisdemokraattien kunniapuheenjohtajuus.

Mihail Gorbatsov. Mies, joka onnistui itse tuhoamaan johtamansa suurvallan.