1. yle.fi
  2. Uutiset

KHO kumosi Laukaan golfkenttäkaupan

Korkein hallinto-oikeus on kumonnut Laukaan golfkenttäkaupan lainvastaisena. Laukaan kunta myi Peurunkagolfille liki 70 hehtaarin golfkenttäalueet alihintaan keväällä 2007.

Kotimaan uutiset
Laukaan Peurunka Golf. Pelaajia kesäisellä kentällä.
Laukaan golf-kentän maakaupoista on kiistelty kunnassa jo pitkään.YLE Keski-Suomi

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan kunnanhallituksen päätös oli virheellinen. Lisäksi päätöksentekoon osallistuneet kunnanhallituksen puheenjohtaja ja kunnanjohtaja olivat esteellisiä, sillä he olivat golfyhtiön osakkaita.

Kunta perusteli alihintaista maakauppaa sillä, että kunta halusi tukea alueellaan sijaitsevaa ainoaa golfkenttää. Kauppahinta oli 330 000 euroa. Kunnan kaavoituspäällikkö arvioi hinnaksi runsaat 880 000 euroa. Kunta ei hankkinut alueen arvosta ulkopuolista, puolueetonta arviota.

KHO:n mielestä kunnan menettelytapojen vuoksi golfkenttäalueen käypä arvo ei ole arvioitavissa. Maa-alueen myynti tavanomaista halvemmalla hinnalla golfyritykselle voi sisältää valtiontukea, josta on ilmoitettava EU:n komissiolle. Kunta ei kuitenkaan tehnyt ilmoitusta.

Kunnanhallituksen puheenjohtajan ja kunnanjohtajan yhden osakkeen omistukset riittivät tekemään heistä esteellisiä kaupassa.

- Vaikka heidän omistuksensa golfyhtiössä ei ollut merkittävää, yhtiön toiminnan vakiinnuttavasta kaupasta oli odotettavissa heille erityistä hyötyä tai vahinkoa, arvioi KHO.

Laukaan Peurunkagolf on toiminut kunnalta vuokratulla alueella kahden järven välisellä kannaksella. Yhtiö on rakennuttanut alueelle omin kustannuksin 18-reikäisen golfkentän, klubirakennuksen ja pysäköintialueen.

Kunta on perinyt vajaan 70 hehtaarin järvenranta-alueesta alle kuuden tuhannen euron vuosivuokraa. Alueen kauppahinta perustui sovittuun vuokraan. Vuokra-aikaa on jäljellä noin 30 vuotta.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi