Kordelinin säätiö jakoi viidellä miljoonalla apurahoja ja palkintoja

Alfred Kordelinin säätiö on jakanut apurahoja ja palkintoja viiden miljoonan euron edestä, mikä on ennätyssumma säätiön historiassa. Hakemusten perusteella jaettiin yli 500 apurahaa. Lisäksi myönnettiin kaksi 30 000 euron tunnustuspalkintoa ja kolme 20 000 euron kannustuspalkintoa.

kulttuuri

Kordelinin säätiön tunnustuspalkinnon saivat professori Maija Lehtonen ja taidemaalari Paul Osipow.

Säätiö kiittää Lehtosta korkeat kansainväliset kritiirit täyttäväksi tutkijaksi ja opettajaksi, jonka monipuolisuudesta kertoo, että ranskalaisen kirjallisuuden ja kirjallisuuden teorian ohella hän on lastenkirjallisuuden tutkimuksen uranuurtaja Suomessa.

Osipowista palkintoperusteissa sanotaan muun muassa, että hänen työlleen on ollut leimallista ennakkoluuloton rajat ylittävä vuorovaikutus maailmanlaajuisen taideyhteisön ja kulttuurin kanssa. Osipowilla on voimakkaat ajatukset, voimakas käsiala ja edelleen muuttuva maalauksen kieli, perusteissa summataan.

Kannustusta peliteorian tutkijalle

Kordelinin säätiön kannustuspalkinnon saivat professori Katri K. Sieberg, sarjakuvataiteilija Ville Ranta ja arkkitehtiryhmä Saija Hollmén, Jenni Reuter ja Helena Sandman

Yhdysvalloissa suomalaiseen sukuun syntynyt Sieberg on Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori, jonka erikoisala on peliteoria. Hän on suosittu opettaja, aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija ja haluttu puhuja, joka on tuonut suomalaiseen tiedeyhteisöön pitkäjänteistä kansainvälisyyttä, Kordelinin säätiö kiittää.

Ville Ranta puolestaan palkittiin sisältöpainotteisesta ja verbaalisesti iloittelevasta taiteesta, jota leimaa pohdiskeleva ja rohkeasti kantaaottava asenne. Suomessa harvinaista lajityyliä sarjakuvaromaania kehittänyt Ranta on dokumentoinut maamme kulttuurihistoriaa ja tehnyt siitä kiinnostavaa yhdistämällä siihen fiktiota.

Kolmantena kannustuspalkinnon saanut arkkitehtiryhmä Hollmén, Reuter ja Sandman jatkaa suomalaisen arkkitehtuurin vahvaa kansainvälistä perinnettä. Senegalilaisten naisten kanssa yhteinen naistenkeskushanke on tunnettu kautta maailman.Se on tuonut nuorille arkkitehdeille myös muita tehtäviä. Parhaillaan on rakennuslupakäsittelyssä suunnitelma tansanialaisten aids-orpojen lastenkodista.

Apurahoja satoihin kohteisiin

Alfred Kordelinin säätiö apurahoja myönnettiin hyvin erilaisiin kohteisiin tieteistä taiteisiin, kansanvalituksesta elämänkertojen kirjoittamiseen.

Kansanvalistustukea saivat muun muassa Miessakit-järjestö teatteriproduktioon, joka tutkii miehen asemaa erossa, ja Talonpoikaiskulttuurisäätiö kekriperinnettä elvyttävään hankkeeseen.

Elämänkertoja on syntymässä säätiön tuen turvin kaikkiaan 14, muun muassa Nils-Aslak Valkeapäästä, Arto Melleristä, Aila Meriluodosta ja A. I. Virtasesta.

Omat apurahansa on varattu myös oleskelulle Villa Lanten taitelijaresidenssissä Italiassa. Ensi vuonna sinne pääsevät kuvataiteilijat Kaisu Koivisto, Lauri Laine ja Ulla Rantanen.

Kaikkien apurahojen saajat löytyvät lauantaista alkaen Kordelinin säätiön kotisivulta osoitteesta http://www.kordelin.fi/ (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: YLE Uutiset