Zimbabwen valkoiset viljelijät hakevat apua

Zimbabwen valkoihoiset viljelijät yrittävät kerätä noin 700 000 euroa kuukaudessa tuhansille tloiltaan karkotetuille. Valkoihoisia viljelijöitä edustava Kaupallisten viljelijöiden liitto sanoo, että 4 200 entistä viljelijää elää tällä hetkellä vain noin dollarilla päivässä.

Ulkomaat

- Yritämme nostaa näiden ihmisten kuukausitulon 300 dollariin kuukaudessa, sanoo viljelijäliiton puheenjohtaja Charles Taffs. Hänen mukaansa kaupalliset viljelijät eivät enää saa tuottaa viljelykasveja, ja hallituksen takavarikoimat entiset tuottavat tilat ovat nyt lähinnä joutomaana.

- Maamme kärsii elintarvikepulasta ja samaan aikaan jatkuu valkoisiin viljelijöihin kohdistunut vaino, Taffs lisää.

Zimbabwessa oli noin 5 000 valkoisten omistamaa maatilaa presidentti Robert Mugaben aloittaessa maauudistuksensa vajaat kymmenen vuotta sitten. Tällä hetkellä jäljellä on enää 400 tilaa.

Mugabe on perustellut uudistusta halullaan korjata siirtomaa-ajan vääryyksiä. Hanke on kuitenkin vienyt Zimbabwen syvään ahdinkoon. Entinen maataloustuotteiden viejämaa kärsii nyt pahasta elintarvikepulasta ja on riippuvainen ulkopuolisesta avusta.

Takavarikoitujen tilojen uudetkaan haltijat eivät ole saaneet hallituksen tukea eikä heille ole myönnetty maiden omistusoikeutta, mikä puolestaan on estänyt heitä saamasta pankeista lainaa toimintansa rahoittamiseen.

Lähteet: AFP