Keksintö: Laadukasta ilmakuvaa ilman miehistöä

Lennokkeja ja liidokkeja on totuttu pitämään lentokoneista kiinnostuneiden leikkikaluina, mutta niistä voi olla hyötyäkin.

2,5 kg painava lennokki jaksaa kuljettaa painaviakin laitteita hävittäjästä tutun profiilinsa ansiosta. Koneen pituus on 2,5 metriä ja siipien kärkiväli 2,3 metriä. Kuva: YLE / Markku Saarinen

Hankasalmelainen ilmailuharrastaja Jouni Jalkanen on kehitellyt lennokkien hyötykäyttöä, ja esitteleekin Viitasaarella perjantaina alkavilla keksintömessuilla yhden henkilön maasta käsin hallittavissa olevan sähkökäyttöisen lennokkimalliston.

Tyypillisistä lennokeista Jalkasen lennokit eroavat paitsi koossa, myös varustelutasossa. Kone on suunniteltu kuljettamaan mm. kuvaamiseen ja ohjaamiseen tarkoitettuja kameroita. Hävittäjistä tuttu muoto ei olekaan pelkkä ulkonäkökysymys.

- Hävittäjän ulkomuoto tarjoaa aerodynaamista plussaa siinä mielessä, että vastukset pysyvät aika pienenä. Ja tietysti tämä kyseinen rakennusprofiilimenetelmä tarjoaa samaa ajatusta, eli vastukset mahdollisimman pienet ja samalla kantokykyä erittäin paljon.

Koneita on tarkoitus käyttää valvontalentojen lisäksi myös elokuva- ja televisiotuotannossa. Koneessa onkin kiinnitetty erityistä huomiota siihen, että kameran kuva on mahdollisimman tasainen. Rungon muoto mahdollistaa optimaaliset lentonopeudet ja potkuri on sijoitettu perään – mahdollisimman kauaksi kameroista.

Jalkanen on suunnitellut prototyypit siten, että niiden sarjatuotanto on mahdollisimman halpaa ja yksinkertaista.

- Materiaalit ovat edullisia ja helposti saatavia, joten valmistusprosessi ei myöskään pysähdy siihen, että tarvitsee hakea jostain maailman ääristä materiaaleja. Lennokkeja pystytään valmistamaan käytännössä ihan rautakauppatavaralla noin suurin piirtein. Hieman hiilikuitua ja alumiinia sekaan ja hyvä tulee.

Jalkasen lennokit ovat olleet tähän asti pääasiassa testikäytössä, eikä suunnittelija ole vielä liiemmin raottanut suunnittelun taustoja suurelle yleisölle. Viitasaaren keksintömessujen kävijöillä on erinomainen tilaisuus tutustua ilmojen uuteen pienoisvaltiaaseen.

- Viitasaarella ensimmäistä kertaa puran tuota rakennetta ja ajatusta yksityiskohtaisemmin. Sen on mahdollista nyt sikälikin, että patenttiasiat ovat menossa hyvin eteenpäin, eikä tarvitse enää niin paljon miettiä näitä asioita.