Tuomiokirkon risti saa uuden kultauksen

Piirun tarkkaa työtä tehdään kymmenien metrien korkeudessa syyssäiden armoilla.

Kultaajamestari Harri Virtanen tarkistaa työn tulosta. Kuva: YLE/Marika Ahonen

Kultatomu pölisee Helsingin tuomiokirkon työmaalla. Kirkon ristin ja koko keskitornin remontti alkaa olla loppusuoralla, tällä haavaa menossa on ristin alaosien kultaus. Kokonaisuudessaan Helsingin tuomiokirkon keskitornin remontin on määrä valmistua adventin alkajaisiksi. Perjantaiaamupäivän auringonpaisteessa työ sujuu joutuisasti, mutta pahempiakin kelejä on ilmojen herra kultaajille antanut, naurahtaa kultaajamestari Harri Virtanen.

- Tämä on kyllä ensimmäinen kerta näin hurjissa olosuhteissa. Yleensähän nämä tehdään kesäolosuhteissa, mutta nyt ollaan pitkällä syksyllä ja pakkasta on aamulla. Toissapäivä oli ihan mahoton, varmaan oli reilut 15 metriä tuulta ja makuullaan tehtiin tuolla tuota meidän palloa, että voi hyvää päivää.

Remonttia tehdään pressujen takana, korkeilla telineillä. Keskiviikon tuulella telineet tutisivatkin kunnolla.

- Kyllä minä telinemiehille soitin, että pysyyhän tämä koppi täällä, ja pojat lupasivat, että kyllä pysyy, Virtanen kertoo.

Kultainen kokemus auttaa

Virtanen ei ole kultaajana eilisen teeren poikia. Isänsä ammatin perineen miehen ansioluetteloon kuuluu muun muassa toisen Helsingin paraatipaikan, Uspenskin katedraalin kupolien kultaus. Seuraavana vuorossa on Rautatieaseman kellon kultauksien korjaus. Näiden kohteiden teossa ei ole varaa tupeloida, näkyyhän lopputulos kauan ja kauas.

- Kyllä tässä epäonnistuminen huomataan, että siihen ei ole varaa. Se on vaan sitä ammattitaitoa, että homma onnistuu.

Tuomiokirkon ristin varsinaiseen kultaukseen menee viikon päivät, pohjatöihin vielä pari viikkoa lisää. Ristiin käytetään täyttä 24 karaatin kultaa, sillä kevyempi aines ei Suomen säitä kestä. Sekoiteaineet kuten kupari saavat kultauksen tummumaan ja rapistumaan ennen aikojaan. Myös komea kiilto kertoo kullan kestävyydestä.

- Mitä kovemmat ja kiiltävämmät pinnat, sitä vähemmän siihen tarttuu likaa ja lunta ja jäätä, ja ne valahtaa jo ennakkoon sieltä pois ja siten pinta kestää pidempään. Puhdas kulta ei ole meidän ilmansaasteista moksiskaan, että sen pitäis kestää senkin puolesta, Virtanen valaisee.

Kestävä työ on kultaajan tavoite

Tuomiokirkon risti kullattiin edellisen kerran 90-luvun puolivälissä. Linnut ja säät olivat tehneet kultakuorelle tehtävänsä eikä alunperin suunniteltu paikkaus riittänyt. Tämänkertainen kultaajamestari toivoo, ettei sylttytehtaalle tarvitse palata enää hänen työuransa aikana.

- Kyllä nyt on arvioitu, että tämän pitäisi kestää noin 20-25 vuotta. Sitten täytyy alkaa miettimään, että koska tehdään seuraavan kerran, koska se on luonnollista, että kultakin kuluu.