Iisalmelaislääkäri kauhistelee suomalaisten vitamiinivajetta

Lääkäri Hannu Vierolan mielestä suomalaisten D-vitamiinin puute alkaa olla hälyttävällä tasolla. Ruokavaliosta tai ympäristöstä kesällä saatu vitamiinimäärä ei riitä syksyllä edes isänpäivään saakka.

terveys
Hannu Vierolan  tutkimukset kertovat laajasta D-vitamiinin puutteesta savolaisten keskuudessa.
Hannu Vierolan tutkimukset kertovat laajasta D-vitamiinin puutteesta savolaisten keskuudessa.YLE / Petri Julkunen

Iisalmelaislääkäri Hannu Vierola on työnsä kautta päätynyt tutkimaan potilaidensa D-vitamiinin määriä. Tulokset ovat olleet hälyttäviä, esimerkiksi 15-vuotiaista tytöistä joka viides on lähestulkoon riisitaudin partaalla. D-vitamiinin vajaus koskee kuitenkin myös kaikkia muita ikäluokkia ja molempia sukupuolia. Kriisiryhmiä ovat nuoret ja vanhukset sekä laktoosi-intoleranssia ja keliakiaa potevat.

D-vitamiinin puute aiheuttaa lukuisia puutostiloja. Matala D-vitamiini lisää Vierolan mukaan mm. syöpäriskiä, luun haurastumista, diabetesta, verenpainetautia, MS-tautia ja influenssaa.Vitamiinin lisääminen ruokavalioon vähentää nivel- ja lihassärkyjä, kohentaa lihasvoimaa, mielialaa ja karkoittaa väsymystä.

Pelkästään ruokavaliolla D-vitamiinin puutetta ei voi saada tasapainoon, esimerkiksi maitoa tulisi tällöin juoda jopa neljä litraa päivässä. Vierolan mielestä etenkin kouluruokailujen yhteyteen tulisi lisätä D-vitamiinin saantia lisäävä tabletti.

Lääkärikunnassa ihmetellään Suomen alhaisia vitamiinisuosituksia. Suomen kaltaisista maista esimerkiksi Kanadassa suositellaan väestölle selvästi meitä korkeampia vitamiinimääriä. Vierola kuitenkin uskoo, että viime aikoina tehdyt tutkimukset aiheen tiimoilta johtavat siihen, että Suomessakin D-vitamiinisuositukset kohoavat lääkärikunnan valistuksen myötä.

Lähteet: YLE Savo / Petri Julkunen