Ompelukoneet laulavat nyt kiireiseen tahtiin

Ompelimoissa on useiden viikkojen jonot. Yrittäjillä riittää nyt töitä. Halpavaatteita korjataan aiempaa enemmän.

Ompelupalvelu
Yrittäjä Eija Mattilalla (oik.) riittää töitä. Katri Säämäki aloitti työt ompelimossa maanantaina.
Yrittäjä Eija Mattilalla (oik.) riittää töitä. Katri Säämäki aloitti työt ompelimossa maanantaina.YLE / Tuuli Liekari

Porilaisella ompelija-yrittäjä Eija Mattilalla riittää töitä. Herttuantorilla Brivatar-ompelimoa pyörittävän Mattilan päivät täyttyvät housujen ja helmojen lyhennyksistä, vaatteiden mittojen muutoksista, vetoketjujen korjaamisista, hupun poistoista, sekä erilaisten kodintekstiilien ompelemisesta. Korjausompeluiden teossa on parin viikon jonot. Halpavaateketjujen menekki näkyy korjattavaksi tuotavien vaatteiden määrässä.

- Vetoketjut ovat selvästi heikompia. Saattaa olla, että jo ensimmäisen kerran kun laittaa takkia päälle, vetoketju on entinen. Myös kankaista osa on selvästi heikompilaatuisia, Mattila kertoo.

Mattilan ompelimossa tehdään lisäksi liikkeen omaa Brivatar-vaatemallistoa sekä mittatilaustöitä.

- Monet asiakkaat käyvät ensin kiertelemässä kaupoissa etsimässä valmisvaatetta. Usein he joutuvat toteamaan, ettei toiveen mukaista vaatetta löydy. Vartalokin saattaa olla sellainen, ettei vaate sovi sellaisenaan. Siihen jouduttaisiin tekemään niin isoja muutoksia, että vaate kannattaa ennemmin teettää alusta alkaen. Monet myös tuovat kankaita, esimerkiksi silkkiä ulkomailta, Thaimaasta tai Intiasta ja teetättävät niistä itselleen vaatteita.

Ompelija-yrittäjän työpäivätkään eivät noudata tavallista virka-aikaa.

- Ylitöitä saa kyllä tehdä. Viime aikoina työpäivät ovat venyneet pitkiksi. Otinkin itselleni tänne tämän viikon alusta ompelijan töihin.

Mittatilausvaatteet tuovat kaivattua haastetta

Mattila kehuukin työn olevan erilaisten töiden ansiosta vaihtelevaa.

- Korjausompeluista lahkeiden lyhennykset ovat niitä yksinkertaisimpia töitä. Mittatilausvaatteiden teko on mielenkiintoista, koska ne tehdään alusta asti laavan mukaan. Siinä saa jännittää, saako vaatteesta asiakkaan mielen mukaisen.

Mielenkiintoisimpia työtehtäviä ei tarvitse kauaa miettiä.

- Kerran tein hyvin istuvan, tumman lilan kotelomekon, joka istui todella hyvin ja jäi mieleen. Tein myös mekon Marimekon kankaasta. Siinä tehtiin töitä, että saimme sen hyväksi, Mattila muistelee.

Lähteet: YLE / Tuuli Liekari