Pohjalaisapteekeissa lääkkeiden väärinkäyttäjät aiheuttavat uhkatilanteita

Apteekkihenkilökunnasta noin 20 prosenttia on kokenut väkivaltaa työssään, yleensä se on luonteeltaan henkistä. Uhka tulee esiin lääkkeiden väärinkäytön yhteydessä. Asiasta valmistui kyselytutkimus.

apteekit
Mietokin lääke väärinkäytettynä on vaarallinen.
Mietokin lääke väärinkäytettynä on vaarallinen.YLE / Mari Latva-Karjanmaa

Tyynen tuntuinen apteekkiväki joutuu työssään myös uhkatilanteisiin. Yleensä silloin kyseessä on lääkkeiden väärinkäyttö.

- Lääkkeiden väärinkäyttö on sitä, että reseptiä yritetään väärentää tai toisen reseptillä haetaan lääkkeitä, sanoo projektityöntekijä Sirpa Hirvimäki Pohjanmaa-hankkeesta.

Väärennetyt reseptit

Asiaa selviteltiin Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sekä Pohjanmaan apteekkeihin suunnatulla kyselyllä. Vastaus saatiin yli 50 apteekista. Pohjanmaa-hankeen kysely tehtiin elo-syyskuussa. Ongelma on selvä, vaikkei väärennöksiä yhden apteekin kohdalle osu kovin paljon.

- Meillä on havaittu vain muutama väärennös per vuosi, kertoo proviisori Susanna Kohtanen Seinäjoen Ykkösapteekista.

Apteekeissa ollaan erittäin tarkkoja rauhoittavien lääkkeiden, kipulääkkeiden ja osin yskänlääkkeiden kohdalla.

Kyselyn mukaan apteekkiväki saa ongelmatilanteissa valitettavan huonosti yhteyden lääkäriin. Yleensäkin toivottiin tehokkaampaa yhteistyötä lääkärien ja apteekkien välillä. Liian usein lääkäriä on vaikea tavoittaa.

Apteekit tarvitsevat poliisin apua

Myös poliisin virkakäyntejä on tarvittu. Keski-Pohjanmaalla poliisi on vieraillut jo liki puolessa apteekeista.

Uhkatilanteiden jälkipuinti on tehty oman työporukan, oman perheen tai ystävien kesken. Kyselyn vastausten mukaan ammattiapua hankalan tilanteen purkamiseen ei ole haettu.

- Uhkaavan tilanteen kokenut henkilökunta ei valitettavasti ole käyttänyt ammattiapua tilanteen jälkiselvittelyssä, muistuttaa Sirpa Hirvimäki.

Lähteet: YLE Pohjanmaa / Anri Koski

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus