Shell maksaa ympäristörikkomuksistaan miljoonia

Öljy-yhtiö Shell maksaa Kalifornian osavaltiolle liki 20 miljoonaa dollaria huoltamoidensa ympäristörikkomuksista. Osavaltio ja Shell pääsivät summasta sopuun perjantaina.

talous

Kalifornian oikeusistuimeen jätettyjen asiakirjojen mukaan öljyjätti Shell maksaa Kalifornian osavaltiolle kaikkiaan liki 20 miljoonaa dollaria. Summasta vajaat 18 miljoonaa on korvauksia ympäristörikkomuksista ja loput korvauksia osavaltiolle ja sen virastoille aiheutuneista kuluista.

Osapuolten sopu lopettaa tutkimukset, joita Shellin Kaliforniassa sijaitseville huoltamoille on tehty. Yli kolme vuotta kestäneiden tutkimusten aikana on tutkittu yli tuhat osavaltiossa toimivaa Shell-huoltamoa. Viranomaiset ovat tutkineet erityisesti sitä, miten huoltamoiden maanalaisia varastotankkeja on huollettu ja käytetty. Lisäksi syynissä on ollut terveydelle vaarallisten kemikaalien käsittely.

Näissä tutkimuksissa havaittiin lukuisia puutteita ja virheitä: huoltamoilla paljastui satoja ympäristörikkomuksia. Lisäksi Shellin huoltamot eivät noudattaneet terveydelle vaarallisten aineiden käsittelystä annetun lain määräyksiä.

Perjantaina saavutettu sopu edellyttää Shelliltä lisäksi konkreettisia toimenpiteitä. Yhtiön on muun muassa kehitettävä huoltamoiden valvontajärjestelmiä, lisättävä työntekijöiden koulutusta ja kehitettävä haitallisten kemikaalien käsittelyä ja talteenottoa huoltamoillaan.

Shell pitää pääkonttoriaan Hollannin Haagissa. Öljyjätti työllistää noin 102 000 työntekijää yli sadassa maassa.

Lähteet: AFP