1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Espoolaismiehen epäillään huijanneen pankeilta miljoonia

Poliisi epäilee espoolaismiehen saaneen pankeista väärennetyillä asiakirjoilla yhteensä yli kolme miljoonaa euroa lainaa. Pankkeihin kohdistuvien petosjuttujen takana on usein ammattimainen rikosliiga. Nyt poliisi epäilee yhtä espoolaista miestä useasta pankkeihin kohdistuneesta törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä.

Kuva: YLE

Mies työskenteli vuonna 2007 helsinkiläisessä pankkiiriliikkeessä. Hän haki tuolloin lainaa Nordeasta. Poliisitutkinnan mukaan mies esitti Nordeassa palkkalaskelman, jossa miehen palkka oli todellisuutta huomattavasti korkeampi. Nordea myönsi miehelle kolme lainaa.

Ensimmäinen laina myönnettiin asuntoa varten. Lainan suuruus oli 1 150 000 euroa. Tämän lisäksi Nordea myönsi miehelle vielä kaksi lisälainaa vapaa-ajanasunnon tonttia ja vapaa-ajanasuntoa varten. Nordea myönsi yhteensä miehelle noin 1 700 000 euroa lainoja.

Tämän jälkeen mies haki lainaa Ålandsbankenista. Pankki myönsi miehelle yhteensä 850 000 euroa lainaa.

Suuri venelaina sähköpostiin lähetetyllä työtodistuksella

Vuonna 2008 mies Sampo Pankista 480 000 euron venelainan. Tässä vaiheessa mies oli jo työtön. Rikostutkinnan mukaan mies lähetti Sampo Pankkiin sähköpostilla työtodistuksen, jossa miehen kerrottiin työskentelevän pankkiiriliikkeen johtajana, jonka nettopalkka kuukaudessa on 26 000 euroa.

YLE Uutiset kysyi haastattelua Nordeasta, Ålandsbankenista ja Sampo Pankista. Nordean viestintäosastolta kerrottiin, että yleensä pankki antaa mielellään haastatteluja. Tähän juttuun ei viestintäosaston mukaan kuitenkaan löytynyt ketään haastateltavaa. Ålandsbankenin viestintäosastolta luvattiin ensin haastattelu, mutta lopulta haastattelua ei kuitenkaan annettu.

Sampo Pankki oli ainoa pankki, joka suostui haastatteluun. Sampo Pankin lainoja ei ole myönnetty Helsingin Töölön konttorista, mutta haastattelun antoi Töölön konttorin pankinjohtaja.

- Yksittäiseen tapaukseen on vaikea ottaa kantaa. En ole itse ollut mukana tapauksessa ja minun on vaikea sanoa, millaisia asiakirjoja tämä henkilö on pankeille esittänyt, sanoo pankinjohtaja Sami Hoffrén.

- Lähtökohtaisesti pankin asiakkaat ovat rehellisiä. Tällaiset tapaukset ovat äärimmäisen harvinaisia ja näistä syntyneet luottotappiot ovat hyvin minimaalisia, Hoffrén toteaa.

Sampo Pankkiin petoksista epäilty mies oli poliisitutkinnan mukaan lähettänyt palkkatodistuksensa sähköpostilla. Pankinjohtaja Sami Hoffrénin mukaan pankki ei yleensä hyväksy todistuksia sähköpostitse.

Syyttäjä syyttää espoolaismiestä kymmenestä törkeästä petoksesta. Miestä syytetään myös useista törkeistä väärennyksistä. Juttu käsitellään aikanaan Helsingin käräjäoikeudessa.