Turkistarhat poistuvat pohjavesien ääreltä

Turkistarhojen poistuminen pohjavesialueilta kiihtyy. Ensi vuonna ja vuonna 2012 on odotettavissa varsinainen siirto- ja lopettamissuma Länsi-Suomen ympäristökeskuksen alueella.

turkistarhaus
Kuvassa minkkejä häkissä
YLE

Ympäristökeskuksen 2000-luvun alussa tekemän riskiselvityksen mukaan alueen pohjavesialueille on sijoittunut kaikkiaan kuutisenkymmentä turkistarhaa. Näistä kolmenkymmenen pitäisi joko lopettaa toimintansa tai siirtyä muualle.

Tähän mennessä kymmenkunta on joko lopettanut tai jatkanut tarhausta muualla. Jatkaja on usein ollut suurehko tarha, pienimmät ovat herkemmin lopettaneet, arvioi ylitarkastaja Anne Polso Länsi-Suomen ympäristökeskuksesta.

Osa turkistarhoista sijaitsee pohjavesialueiden liepeillä tai niin tiiviin maakerroksen päällä, että niille on edelleen annettu lupa jatkaa toimintaa entisellä paikallaan. Tarhojen tilanne saattaa kuitenkin olla hankala, sillä investointi- tai laajennuslupaa ei pohjavesialueelle helposti heltiä, arvioi ylitarkastaja Anne Polso.

Lohtajan-Himangan alueella sijaitsee merkittävä pohjavesialue, Tiilipruukinkangas. Sen tienoilla toimii tai on toiminut reilut 20 turkistarhaa.

Tarhaajat ovat saaneet ympäristöministeriöltä sekä maa- ja metsätalousministeriöltä erityyppisiä tukia ja lainoja kunnostustoimiin pohjavesialueilla.

Länsi-Suomen ympäristökeskuksen alueella on noin 1400 turkistarhaa eli 90 prosenttia maan tarhoista.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa