1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjän presidentti lupaa parannuksia vaalijärjestelmään

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev aikoo esittää parannuksia Venäjän vaalijärjestelmään, kertoo aikakauslehti Der Spiegel. Venäjän oppositiopuolueet ovat syyttäneet viranomaisia vaalivilpistä lokakuussa pidetyissä paikallis- ja alueparlamenttivaaleissa.

Ulkomaat
Dmitri Medvedev heinäkuussa 2009.
Mikhail Klimentyev / EPA

Presidentti Dmitri Medvedev sanoi saksalaiselle Der Spiegel -aikakauslehdelle lokakuun vaalien sujuneen kokonaisuudessaan järjestäytyneesti. Se ei presidentin mukaan tarkoita, etteikö virheitä silti olisi esiintynyt. Medvedev sanoi esittävänsä muutoksia vaalijärjestelmään tulevassa puheessaan Venäjän parlamentissa.

Medvedev myönsi, että Moskovassa ja muutamissa muissa kaupungeissa oli tehty merkittävä määrä valituksia vaalien järjestelyistä. Venäjän presidentti kertoi sopineensa tapaamiensa puoluejohtajien kanssa, että kaikki nämä väitteet tutkitaan oikeudessa.

Medvedevin mukaan puoluejohtajat silti myönsivät hänelle, että vaalitulos kuvastaa hyvin puolueiden voimasuhteita. Valtapuolue Yhtenäinen Venäjä vahvisti asemiaan lokakuisissa alue- ja paikallisvaaleissa.

Medvedev puolusti Politkovskaja-tutkintaa

Medvedev kiisti, että viranomaiset olisivat jättäneet toimittaja Anna Politkovskajan murhan selvittämättä. Medvedev sanoi keskustelleensa äskettäin tapauksesta valtionsyyttäjän tutkintakomitean johdon kanssa.

Oikeus antoi neljälle murhasta syytetylle miehelle vapauttavan tuomion helmikuussa, mutta korkein oikeus kumosi vapauttavan päätöksen kesäkuussa.

- Tutkijat ovat täysin vakuuttuneita esittämänsä version paikkaansapitävyydestä ja siitä, että he ovat tehneet kaikkensa rikoksen selvittämiseksi. Tapaus viedään uudelleen oikeuteen. Se on normaali rikosprosessi. Tämä ei tarkoita, että tutkintaa ei tehty. Oikeus vain piti puolustuksen esittämiä todisteita painavampina, Medvedev sanoi Der Spiegel -lehden haastattelussa.

Lähteet: Itar-Tass, Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi