1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kettupäivät palkitsi lyhytelokuvantekijöitä

Susannan Kotilaisen animaatioelokuva Veeti ja pavunvarsi on voittanut fiktiosarjan suomalaisten lyhytelokuvien festivaalilla Kettupäivillä. Parhaana ammattilaisdokumenttina puolestaan palkittiin Jukka Kärkkäisen Matkalla vanhuuteen.

kulttuuri
Veeti ja pavunvarsi elokuvan juliste
Osuuskunta Korpipaja & Pozor!

Ammattilaisten fiktiosarjan voittanut Veeti ja pavunvarsi kertoo pojasta, joka joutuu keskelle aikuisten surua ja pelkää hukkuvansa kyyneliin. Raati kiittää elokuvaa omaperäiseksi, mieleenpainuvaksi ja rajapintaa rikkovaksi. Persoonallinen ja kokonainen, hieno elokuva, raati ylistää.

Kärkkäisen matkalla vanhuuteen kertoo puolestaan dementiaa sairastavasta 77-vuotiaasta Marjasta, joka ei pärjää enää yksin kotonaan. Palkintoraadin mukaan elokuva kunnioittaa päähenkilöään, joka on yhtä aikaa hauras ja säkenöivä. Matkalla vanhuuteen kertoo vakuuttavasti siitä, miten pohjoismainen hoivayhteiskunta ainakin vielä toistaiseksi toimii, raati sanoo.

Parhaana animaationa Kettupäivillä palkittiin Pauliina Punkin Fengshui. Elokuva kertoo naisesta, joka päättää järjestää uudelleen elämäänsä, mutta pelottava kaappi seisoo tiellä. Raadin mukaan elokuvan ehjä animaatiomaisuus ilahdutti, ja elokuva oli kuvallisesti ja äänellisesti pelkistetty.

Alle 3-minuuttisen FoxOff-sarjan voitti Miikka Niskasen Windowlicker, joka tuomariston mukaan on idealtaan oivaltava, napakka ja eheä kokonaisuus ilman rönsyilyä. FoxOff-sarjan teemana oli tänä vuonna Matkustaja, ja Niskasen elokuva toi teeman esille lapsen kautta.

Parhaan kokeellisen elokuvan palkinnon sai Christian Lindbladin Elevaatio. Tuomariston mukaan elokuva rakentaa kauniin sillan pitkälle menneisyyteen, aina kokeellisen elokuvan alkuhetkiin 1900-luvun ensimmäisille vuosikymmenille. Elokuva on minimalistinen, tyyllikäs ja luotaa omaa ideaansa alusta loppuun, raati kiittää.

Ammattilaispalkintojen lisäksi jaettiin myös oppilaspalkinnot fiktio- ja faktasarjoissa.

Parhaana oppilasfiktiona palkittiin Mari-Kaisu Monosen Mun sydän, mun vika. Parhaana oppilasdokumenttina raati piti Katja Niemen dokumenttia "R" niin kuin realdoll.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi