1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvaltain vapaussodan sankarille kunniakansalaisuus - 230 vuotta myöhemmin

Yhdysvalloissa on myönnetty kunniakansalaisuus vapaussodassa taistelleelle puolalaisupseerille. Vuonna 1779 kuolleesta vapaussodan sankarista kenraali Casimir Pulaskista tuli perjantaina vihdoin Yhdysvaltain kansalainen.

Ulkomaat

Presidentti Barack Obama allekirjoitti perjantaina senaatin ja edustajainhuoneen yhteisen päätöksen, jolla Pulaskille myönnettiin Yhdysvaltain kunniakansalaisuus. Aloitteen kansalaisuuden myöntämisestä oli tehnyt vuonna 2005 demokraattiedustaja Dennis Kucinich Ohion Clevelandista, jonka asukkaista monet ovat puolalaista sukujuurta.

Kazimierz Pulaskina syntynyt sotasankari johti jo kotimaassaan Puolassa kapinaa venäläisten ylivaltaa vastaan. Kapinan epäonnistumisen jälkeen hän pakeni Ranskaan, mistä hänet värvättiin taistelemaan Yhdysvaltain vapaussotaan Isoa-Britanniaa vastaan.

Pulaski pääsi vapaaehtoisena 13 kapinallisen osavaltion joukkoihin hänen kirjoitettuaan amerikkalaisia johtaneelle kenraali George Washingtonille: "Tulin tänne, missä vapautta puolustetaan; palvellakseni sitä ja elääkseni tai kuollakseni sen puolesta." Washington oli kuullut nuoresta puolalaisesta jo Benjamin Franklinilta, joka kertoi Pulaskin olevan tunnettu koko Euroopassa rohkeudestaan puolustaessaan maansa vapautta.

Pulaski tuli Yhdysvaltain vapaussodassa tunnetuksi taitavana hevosmiehenä. Häntä on kutsuttu yhdysvaltalaisen ratsuväen isäksi. Ratsuväkikenraali kuitenkin kuoli ennen kuin britit onnistuttiin karkottamaan Yhdysvalloista.

Lokakuussa 1779 Pulaski johti ratsuväkeään hyökkäyksessä eteläiseen Savannahin satamakaupunkiin, missä hän haavoittui. Pulaski vietiin USS Wasp -alukselle ja hän kuoli merellä kaksi päivää myöhemmin.

Ennen kansalaisuuden myöntämistä Pulaskia on toki kunnioitettu usein eri tavoin. Kansallista kenraali Pulaskin päivää on vietetty vuodesta 1929 lähtien 11. lokakuuta muistuttamaan sotasankarin kuolemasta. Pitkälti unohdetun juhlapäivän kunniaksi esimerkiksi New Yorkissa järjestetään jokaisen lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina marssi, joka kulkee Manhattanilla Viidettä avenueta.

Illinoisin osavaltiossa sotasankarille on puolestaan oma muistopäivänsä, jota on 1970-luvun lopulta lähtien vietetty joka maaliskuun ensimmäisenä maanantaina Pulaskin syntymäpäivän kunniaksi. Päivää vietetään pääosin puolalaisten asuttamilla alueilla Illinoisissa.

Useita piirikuntia ja katuja on myös nimetty Pulaskin mukaan eri puolilla Yhdysvaltoja. Suuren puolalaistaustaisen väestön omaavasta Buffalon kaupungista New Yorkin osavaltiossa löytyy sotasankaria esittävä patsas. Myös Savannahissa on ollut Pulaskia esittävä patsas vuodesta 1825 lähtien.

Lähteet: AP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi