Kap Verdelle hätätila denguekuumeen takia

Kap Verden saarivaltioon on julistettu kansallinen hätätila maassa riehuvan denguekuumeen vuoksi. Moskiittojen levittämään tautiin on kuluneen vuorokauden aikana sairastunut jo tuhat ihmistä. Kaikkiaan sairastuneita kerrotaan olevan 9 000.

Ulkomaat

Tähän mennessä kolmen ihmisen kerrotaan kuolleen denguekuumeen tappavaan muunnokseen. Vaaralliseen muunnokseen on sairastunut ainakin kahdeksan ihmistä viikonlopun aikana.

Kap Verden hallitus kehotti jo perjantaina ihmisiä jäämään pois töistä ja tappamaan moskiittoja kotonaan. Sekä poliisi että armeija on hälytetty denguekuumeen torjuntatöihin.

Maa on myös vedonnut Portugaliin, Espanjaan, Kuubaan ja Brasiliaan avun saamiseksi. Portugali on jo luvannut lähettää neljä lääkäriä ja neljä sairaanhoitajaa mukanaan lääkkeitä ja muita varusteita.

Denguekuume on malarian jälkeen maailman levinnein trooppinen tauti. Dengue leviää moskiittojen välityksellä. Helposti tarttuva dengue aiheuttaa kuumetta, päänsärkyä ja nivelkipuja. Denguen tappava muunnos puolestaan aiheuttaa sisäistä verenvuotoa ja nopean nestehukan, jotka voivat hoitamattomina johtaa kuolemaan.

Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että maailmanlaajuisesti noin 50 miljoonaa ihmistä sairastuu denguekuumeeseen vuosittain. Sairastuneiden määrä on kasvanut ilmaston lämpenemisen vuoksi.

Lähteet: YLE Uutiset