Vastavalmistuneet etsivät töitä kuin neulaa heinäsuovasta

Vastavalmistuneiden korkeastikoulutettujen työnhaku on vaikeaa. Taantuma on vienyt työpaikkoja erityisesti tekniikan ja markkinoinnin alalta. Osa nuorista hakee töitä jopa lehti-ilmoituksien avulla.

Kotimaa
Työnhakulomake
YLE Uutiset Grafiikka

Tiede- ja ammattikorkeakouluista tänä vuonna valmistuvien työllistymisnäkymät ovat heikot. Varsinkin maakunnissa korkeastikoulutettujen on vaikea löytää töitä, kertoo Joensuun yliopistosta marraskuussa valmistuva laskentaekonomi Antti-Pekka Viljakainen.

- Pohjois-Karjalassa ja Itä-Suomessa on tosi huono tilanne. Katselin just mol.fi -sivuilta, eikä siellä ollut yhtään taloushallinnon paikkaa auki.

Opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden rekrytointiin ja henkilöstövuokraukseen erikoistuneessa Academic Work- yhtiössä teollisuuden supistukset ovat näkyneet selvästi. Insinöörien ja kaupallisen alan tutkinnon suorittaneiden kysyntä on vähentynyt, kertoo konsulttipäällikkö Kristina Hakala.

- Näinhän se on, jos miettii esimerkiksi rakennusalaa. Markkinointitehtävät on myös vähentynyt.

Vuokratyöstä akateemistenkin arkipäivää

Korkeastikoulutettujen ammattikeskusjärjestön Akavan tilastojen perusteella vaikein tilanne on amk-puolella, sillä alemman korkeakoulututkinnon suorittaneiden työttömyys on kasvanut puolella vuoden takaisesta. Heikoimmilla ovat ne vastavalmistuneet, jotka eivät erikoistuneet millekään tietylle osa-alueelle opinnoissaan.

- Markkinointi on yksi keskeisistä alueista, joille on vaikea työllistyä. Jos on vain yleinen liiketaloudellinen koulutus ilman erikoistumisopintoja, on myös melko heikoilla, sanoo Tradenomiliiton koulutus- ja työvoimapoliittinen asiamies Jouni Pitkänen.

Heikko työllisyystilanne on saanut nuoret käyttämään myös epätyypillisiä keinoja työnhaussa. Tuleva laskentaekonomi Antti-Pekka Viljakainen pani ilmoituksen Helsingin Sanomiin.

- Ajattelin, että eipä siinä mitään häviäkään. Voihan se jotain poikia.

No onko tullut vastakaikua eli onko tullut yhteydenottoja?

- No eipä ole vielä tullut mitään.

Ekonomistit ovat jo väläytelleet taloustilanteen piristymistä talven aikana. Rekrytointiyhtiössä onkin huomattu, että syksyn mittaan on tullut enemmän toimeksiantoja kuin keväällä. Toisaalta pätkätyöt näyttävät olevan myös korkeastikoulutettujen arkipäivää, sillä yhä useampi vastavalmistunut palkataan ensin vuokratyöhön.

- Me ollaan huomattu, että yritykset käyttää nyt vuokratyövoimaa, koska rekrytointikiellot on päällä. Vaativiinkin tehtäviin otetaan vuokratyövoimaa, kertoo konsulttipäällikkö Kristina Hakala.

Koulutuspolitiikassa myös parantamisen varaa

Opiskelijoiden ja ammattiliittojen mielestä vastavalmistuneiden heikosta työllistymisestä ei voida syyttää vain taantumaa. Myös koulutuspolitiikalla on osansa. Varsinkin kaupalliselle alalle koulutetaan aivan liikaa väkeä, sanoo asiamies Jouni Pitkänen Tradenomiliitosta.

- Elinkeinoelämä tarvitsee vuosittain noin 4600 tradenomia ja aloituspaikkoja on 7000. Taantuma on vähentänyt työvoiman tarvetta entisestään.

Pitkäsen mielestä ongelman ydin on siinä, että ammattikorkeakoulut saavat rahoituksen pääasiassa aloituspaikkojen perusteella. Kiusaus kasvattaa koulutustarjontaa on tällöin ilmeisen suuri. Uusia tradenomien koulutusohjelmia on myös helppo perustaa, sillä opetus ei vaadi esimerkiksi kalliita laboratoriotiloja.

Tutkimusten mukaan työuran ensimmäinen työpaikka määrää pitkälti ihmisen myöhemmän suunnan työmarkkinoilla. Globaalitaloudessa ja kiristyvässä kilpailussa ei kannata kuitenkaan olla liian kranttu töiden suhteen, muistuttaa vastavalmistuneiden rekrytointeja työkseen hoitava Hakala Academic Work-yhtiöstä.

- Kannattaa olla joustava. Kaikki työkokemus on kuitenkin hyvästä, neuvoo Hankenin ruotsinkielisen kauppakorkeakoulun käynyt konsulttipäällikkö tulevia ekonomeja ja tradenomeja.

Lähteet: YLE Uutiset / Jan Fredriksson