Tutkintatuomarit saalistavat Chiracin päätä Ranskassa

Ranskan entinen presidentti Jacques Chirac on maan lähihistorian suurmies. Mutta vielä mahtavampia voimia on kuitenkin itsenäisillä tutkintatuomareilla, jotka passittivat marraskuun alussa Chiracin oikeuteen vastaamaan syytteisiin julkisten varojen väärinkäytöstä. Chiracin seuraaja Nicolas Sarkozy yrittää nyt kuitenkin suitsia tutkintatuomareiden valtaa kovalla kädellä ottamalla heiltä tutkintaoikeudet pois.

Ulkomaat
Jacques Chirac Elysee Palatsin pihalla nousemassa autoon.
Horacio Villalobos / EPA

Tutkintatuomari Xavière Simeoni odotti kärsivällisesti vuosikausia Chiracin presidenttikauden ja hänen syytesuojansa loppumista. Sitten hän iski. Menneisyys Pariisin kaupunginjohtajana 1977-1995 palaa nyt riivaamaan 76-vuotiasta Chiracia.

- Tutkintatuomari arvioi, että minun pitää mennä oikeuteen, vaikka luonnollisesti kiistän hänen analyysinsä. Tietenkin menen oikeuden eteen, kuten kuka tahansa kansalainen. Levollisena ja päättäväisenä, koska omatuntoni on puhdas, Chirac muotoili Ranskan radion haastattelussa.

Haamutyöpaikoilla rahaa omille

Entisen presidentin epäillään pyörittäneen haamutyöpaikkojen järjestelmää. Pariisin kaupungin kassasta maksettiin kymmenille Chiracin lähipiiriin kuuluville henkilöille palkkaa, mutta syytteiden mukaan henkilöt eivät kuitenkaan tehneet kaupungille vastapalvelukseksi yhtään mitään. Pariisilaisten verovaroja ohjattiin siis käytännössä rahoittamaan Chiracin puolueen toimintaa.

Vaikka Chirac vakuuttaa syyttömyyttään, samasta jupakasta on jo aiemmin tuomioittu vino pino poliitikkoja. Muun muassa Chiracin ”vasen käsi”, pääministerinäkin toiminut Alain Juppé on saanut ehdollista vankeutta ja vuoden toimintakiellon politiikassa.

Jättimäiset korruptiovyyhdit avautuvat

Chiracin tapaus on viimeisin ja epäilemättä suurin tutkintatuomareiden saalis heidän korruptionvastaisessa kamppailussaan. Tutkintatuomarit ovat kuitenkin avanneet ja selvittäneet muitakin raskaita korruptiovyyhtejä.

Esimerkiksi Angolan asevientijupakassa ranskalaiset huippupoliitikot ja eri maiden bisnesmiehiä jäi kiinni laittomasta aseiden viennistä vuonna 1994 sisällisotaa käyneen Angolan hallinnolle. Yhteensä 790 miljoonan dollarin arvoisten kauppojen rikostutkinnassa on pudonnut päitä vuosikausia. Viimeinen korkean profiilin tuomio tuli tänä syksynä, kun entinen sisäministeri Charles Pasqua passitettiin vuodeksi vankilaan.

Öljyjätti Elfin skandaalissa 90-luvulla puolestaan tutkintatuomarit paljastivat poikkeuksellisen laajan huippupoliitikkojen ja liikemiesten pyörittämän korruptio- ja väärinkäytösvyyhdin.

Tutkinta siirtymässä oikeusministeriölle

Tutkintatuomareiden valta uhkaa nyt kuitenkin murentua. Presidentti Nicolas Sarkozy haluaa ottaa heiltä tutkintaoikeudet pois. Tähän asti tuomarit ovat johtaneet tutkintaa, kuulustelleet epäiltyjä ja päättäneet, ketkä joutuvat oikeuden eteen.

Tutkintatuomareiden etujärjestö AFMI soittaa nyt hälytyskelloja. Huolena on, että Sarkozy aikoo siirtää tutkinnan johdon valtakunnansyyttäjille. He ovat kuitenkin oikeusministeriön ja siten hallituksen nimittämiä ja syyttäjien urakehitys riippuu ministeriöstä.

- Tämä on hallituksen yritys saada oikeusjärjestelmä hallintaan, kritisoi AFMI:n puheenjohtaja Marc Trevidic.

Sarkozy perustelee muutoksia ylilyöntien välttämisellä. Muutamia vuosia sitten paljastui näet käsittämätön oikeusmurha, kun kokematon tutkintatuomari virutti syyttömiä ihmisiä vankilassa vuosikausia hatarien pedofiliasyytteiden varjolla. Lopulta avaintodistaja myönsi tekaisseensa syytökset.

Chiracille sataa sympatiaa

Chiracin joutuminen tuomiolle on herättänyt Ranskassa suomalaisittain tarkasteltuna entiselle presidentille hämmästyttävän myötämielisiä reaktioita. Monet oppositiojohtajatkin ovat asettuneet Chiracin puolelle. Ségolène Royal, yksi sosialistien johtohahmoista, pitää 90-luvun alun tapahtumia jo menneen talven lumina. Royalin mielestä Chirac on palvellut maata niin hyvin, ettei tuomiolle paneminen ole oikeutettua.

- Chirac ansaitsee, että hänet jätetään rauhaan, Royal sanoi radiohaastattelussa.

Royal pelkää myös Ranskan ulkoisen kuvan puolesta.

- Entisen presidentin oikeudenkäynti ei anna hyvää kuvaa Ranskasta.

Vihreiden Noël Mamère puolestaan vaatii, että laki on oltava sama kaikille.

- Chiracin on pakko selvittää tapahtumia jossain vaiheessa, muuten elämme banaanitasavallassa, Mamère sanoi.

Lähteet: YLE Uutiset / Raine Tiessalo, Pariisi