Biojätepussi ei hajoa kaatopaikalla

Muoviset biojätepussit eivät hajoa kaatopaikan kompostissa. Esimerkiksi Espoon Ämmässuon kaatopaikalla biopussit joudutaan noukkimaan pois jätteen seasta. Suomen ympäristökeskus ei kuitenkaan näe mitään syytä luopua roskien lajittelusta.

Kotimaa
YTV:n työntekijä nostaa muovista jätepussia Ämmässuon kaatopaikalla.
Muoviset biojätepussit eivät ehdi hajota kaatopaikkojen komposteissa.YLE

Biojätepusseista itse taiteltu sanomalehti on paras vaihtoehto, sen jälkeen paperikassi.

Ämmässuon kaatopaikalla voi seurata, miten erilaiset biojätepussit käyttäytyvät. Biojäte sekoitetaan puumassaan ja kuukausien kompostoinnin jälkeen lopputuloksena on mullan raaka-ainetta. Muoviset biojätesakit on poimittava pois, koska ne eivät ehdi hajota. Siihen tarvitaan oma laitteensa, joka noukkii biojätteiden seasta myös tavalliset muovikassit.

Pienet lähikaupat tarjoavat usein vain yhtä vaihtoehtoa eli biomuovista jätekassia. Jos muovi ei hajoa kuukausienkaan odottelun jälkeen, voiko sitä mainostaa biojätekassiksi?

- Kyllä niitä periaatteessa voi niin mainostaa. Biokassit täyttävät kokonaisvaatimukset, joiden mukaan biohajoavuus määritellään, sanoo tutkija Tuomas Mattila Suomen ympäristökeskuksesta.

Kassivertailu ei kuitenkaan tarkoita, että lapsi pitäisi heittää pesuveden mukana.

- Kassien kokonaisuvaikutus on melko pieni, tärkeintä on että lajittelee biojätteensä eikä heitä niitä sekajätteisiin, muistuttaa Mattila.

Lähteet: YLE Uutiset