1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Brittilehti: Arctic Sea -kaapparit palkkasi venäläinen liikemies

Arvostettu brittiläinen sanomalehti Sunday Times kertoo venäläisen liikemiehen Vladimir Jakovoin palkanneen Arctic Sean kaapparit. Yksi kaappareista on lehden mukaan kertonut Jakovoin palkanneen hänet - mutta vain tarkkailemaan Itämeren jätepäästöjä.

Kuva: Sovfracht / EPA

Kaappauksesta epäillyt miehet ovat koko tutkimuksen ajan kiistäneet rikolliset puuhat ja väittäneet olleensa rauhanomaisia ympäristöaktivisteja, jotka pelastettiin Arctic Sealle heidän jouduttuaan merihätään.

Lehti on haastatellut jutussaan muun muassa Arctic Sean suomalaisvarustamon Solchart Managementin omistajaa ja johtajaa Viktor Matvejevia, joka kertoo kaappareiden yhteydenotoista. Matjevev kertoo kaappauksen aikana olleensa useasti puhelinyhteydessä yhteen kaappareista, jonka tutkijat uskovat latvialaistaustaiseksi Dmitri Saviniksi.

Sunday Times -lehden mukaan Savin on kertonut jutun tutkijoille, että heidän toimintansa taustalla on venäläinen liikemies Vladimir Jakovoi. Savin kuvailee Jakovoita varakkaaksi liikemieheksi, joka oli perustamassa GreenHouse-nimistä ympäristöryhmittymää. Savin ei kuitenkaan ole myöntänyt kaappausta, vaan kertoo Jakovoin luvanneen hänelle 4 000 euron kuukausipalkkaa Itämeren jätevesipäästöjen tarkkailusta.

Sunday Times ei kattavista yrityksistään huolimatta onnistunut tavoittamaan Vladimir Jakovoi -nimistä liikemiestä. Lehden mukaan ei ole varmaa, onko kyseistä henkilöä olemassakaan.