1. yle.fi
  2. Uutiset

Kulttuurilehtikatsaus 9.11

Kulttuurilehtikatsauksessa Nykytaiteen museo Kiasman johtaja Berndt Arell valottaa lähtönsä syitä. Lisäksi kerrotaan, miten Journalistin ohjeita ollaan uudistamassa pikavauhtia ja miten Venäjän viimeiset riippumattomat tv-kanavat päätyvät valtion ohjaukseen.

kulttuuri
Sanomalehtiä pinossa.
YLE

Pian virkansa jättävä nykytaiteenmuseo Kiasman johtaja Berndt Arell valottaa eronsa syitä Suomen kuvalehden tuoreessa numerossa.

- Kiasman johtajalla on vastuu kaikesta, mutta ei todellista valtaa päättää asioista. Kyse ei ole ihmisistä vaan rakenteista, Arell sanoo.

Kiasma on Valtion taidemuseon alainen eli yhden valtion viraston osasto. Kiasma näivettyy, ellei siitä tule itsenäistä, Berndt Arell toteaa. Nykytaide on luonteeltaan sellaista, että kentällä tarvitaan nopeita päätöksiä. Osana valtion virastoa museon toiminta on jäykkää ja hidasta, ja päättäjät ovat kaukana. Jos joku näyttely onnistuu taloudellisesti tai johtaja saa hankittua ulkopuolista avustusta, museo ei saa sitä omaan käyttöönsä, vaan raha ohjautuu valtiolle.

Lähtöä Svenska Kulturfondenin johtajaksi helpotti myös tieto, että valtion taidemuseoista on kolmen vuoden aikana vähennettävä yhteensä 21 virkaa. Samalla olisi tuotettava enemmän näyttelyitä ja saatava enemmän kävijöitä.

Journalistien uudet ohjeet puuttuvat jutturosvoukseen

Internet on muuttanut medioiden toimintaympäristöä siinä mitassa, että vuonna 2005 käyttöön otettu uudistettu versio Journalistin ohjeista pannaan pikauudistukseen jo tämän talven aikana, kirjoittaa Mattias Erkkilä Markkinointi & Mainonta- lehdessä.

Ohjeistusta kaipaa esimerkiksi yhä paheneva jutturosvous. Seiska-lehden päätoimittajan Marko Petäjäjärven mukaan torstaina ilmestyvän Seiskan uutiset löytyvät iltapäivälehtien ja MTV3:n verkkosivuilta jo samana päivänä. Seiska on tuloksetta kirjelmöinyt asiasta eri medioiden kanssa useaan otteeseen.

Esille ovat nousseet myös kriisiuutisoinnin ohjeiden luominen sekä haastateltavan oikeudet. Kuinka paljon yksittäinen toimittaja voi haastateltavalle luvata?

Journalistin ohjeiden vaikutus rajoittuu kuitenkin niihin tahoihin, jotka ovat mukana Julkisen sanan neuvostossa. Maan 100 000 bloggaajaa eivät ole mukana, eikä sille voi mitään, toteaa neuvoston puheenjohtaja Pekka Hyvärinen.

Venäjän viimeinen riippumattoman tv-kanava on pian historiaa

Venäjä menettää viimeisenkin riippumattoman tv-kanavan, kirjoittaa viikkolehti The Guardian Weekly. Riippumattomat tv-kanavat REN TV ja Pietarin viitoskanava joutuvat valtion valvontaan ensi vuoden alusta. Kanavien uutisointia ei voi kuvailla radikaaliksi, mutta ne ovat ainoat joilla oppositiopoliitikot ja toisinajattelijat pääsevät Venäjällä ääneen.

Ensi vuonna molempien kanavien uutislähetyksistä vastaa valtio-omisteinen, Kreml- myönteinen englanninkielinen televisiokanava Russia Today. Riippumattoman toimittajajärjestön puheenjohtaja Oleg Ptashkin vertaa Russia Todayn uutislähetyksiä Pohjois-Koreaan: Kanava suoltaa valtion propagandaa.

Valtion kontrolli juontaa juurensa Vladimir Putinin presidenttikauden alkuun. Tuolloin Putin murskasi oligarkkien omistamat riippumattomat tv-kanavat ja ohjasi ne valtiolle myötämielisten yhtiöiden haltuun

REN-TV ja viitoskanava ovat tähän saakka saaneet toimia vapaasti koska niiden katsojaosuus on vain 10–15 % Venäjän väestöstä. Talouslama ja pelko sen nostattamista levottomuuksista tuntuu muuttaneen Kremlin päättäjien mielen, kirjoittaa The Guardian Weekly.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Kai Ristola

Lue seuraavaksi