Käräjäoikeus hylkäsi syytteet KRP:n valeostojutussa

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt virkarikossyytteet huumepoliisien valeostojutussa. Keskusrikospoliisin kahta poliisimiestä syytettiin virkarikoksista huumejutun tutkinnassa vuonna 2006.

Kotimaa

Keskusrikospoliisin huumetutkijaa syytettiin virkavelvollisuuden rikkomisesta ja virkasalaisuuden rikkomisesta. Syytteiden mukaan huumetutkija käytti huumejutun tutkinnassa tehdyssä valeostossa ulkopuolista henkilöä.

Lain mukaan valeoston voi tehdä vain siihen koulutuksen saanut henkilö. Syyttäjän mukaan näin ei toimittu, ja siksi myös poliisin salaisista toimista päätyi tietoa ulkopuoliselle taholle.

Huumetutkijan esimiestä syytettiin virkavelvollisuuden rikkomisesta, koska hän oli sallinut ulkopuolisen henkilön käytön huumetutkinnan valeostojutussa.

Helsingin käräjäoikeus käsitteli huumepoliisien virkarikosjuttua syyskuun alussa. Oikeudenkäynti pidettiin lähes kokonaan salaisena. Syytettyjä suojeltiin normaalista poikkeavalla tavalla kun heidät tuotiin oikeussaliin erityisjärjestelyin. Tänään annettu Helsingin käräjäoikeuden päätöskin on salainen.

Helsingin käräjäoikeus toteaa antamassaan julkisessa selosteessa, että valeostojutussa käytettiin ulkopuolista henkilöä. Poliisit kuitenkin vapautettiin syytteistä, koska vuonna 2006 ei keskusrikospoliisissa ollut ohjeistusta ulkopuolisten henkilöiden käytöstä huumejuttujen valeostoissa.

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa toinen huumepoliisien oikeudenkäynti muutaman viikon kuluttua. Keskusrikospoliisin linjajohtajaa Tero Haapalaa ja Helsingin huumepoliisin päällikköä Jari Aarniota syytetään virkarikoksista huumejutun tutkinnassa. Myös kolmea Helsingin huumepoliisin tutkijaa syytetään virkarikoksista huumejuttujen tutkinnassa. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Lähteet: YLE Uutiset/Päivi Happonen