1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Karzai vakuuttelee jälleen kitkevänsä korruption

Afganistanin presidentti Hamid Karzai vakuuttaa ryhtyvänsä tiukkoihin toimiin laajamittaisen korruption kitkemiseksi. Hän valitteli kuitenkin urakkaa valtaisaksi, sillä paikallisen lahjonnan lisäksi myös maahan virtaava ulkomainen raha aiheuttaa ongelmia.

Ulkomaat
Hamid Karzai kuuntelee kuulokkeilla lehdistötilaisuudessa.
EPA / Peter Knefel

Presidentti Karzai arvioi korruptiota amerikkalaisen PBS-kanavan satelliittihaastattelussa. Britannian pääministeri Gordon Brown kovisteli viimeksi perjantaina presidenttiä puuttumaan entistä kovemmin ottein jälleenrakennusurakan rahoituksen leväperäisyyteen. Brown sanoi, että ellei uudistuksia toteuteta, Afganistan menettää muun maailman tuen. Pääministeri Brown uhkasi myös, ettei Britannia aio enää vaarantaa sotilaitaan, ellei hallituksen suunta muutu.

Presidentti Karzai vakuutti PBS-yhtiön haastattelussa jo ryhtyneensä toimeen. Hänen mukaansa lahjuksia ottaneita virkamiehiä on toimitettu vankilaan. Hän vaati länttä kunnioittamaan Afganistanin oikeusjärjestelmää ja valtion suvereniteettiä.

Yhdysvallat ja Britannia ovat ottaneet entiseen suosikkiinsa etäisyyttä elokuun presidentinvaalien jälkeen. Äänestystä seuranneessa laskennassa paljastui, että jopa kolmannes vaalit voittaneen Karzain saamista äänistä oli vilpillisiä. Afganistanissa oli määrä järjestää toinen äänestyskierros viikonvaihteessa, mutta kierros peruttiin, kun Karzain haastaja, entinen ulkoministeri Abdullah Abdullah vetäytyi vaaleista. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on lykännyt päätöstään lisäjoukkojen lähettämisestä Afganistaniin myös vaalisotkun takia.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi