Libanoniin muodostettiin hallitus

Kansallisen ylhtenäisyyden hallitus on muodostettu Libanoniin neljä kuukautta kestäneiden neuvottelujen jälkeen. Pääministeri Saad Hariri kävi hallituksesta tiukkaa kädenvääntöä Syyrian ja Iranin tukeman Hizbollahin kanssa.

Ulkomaat

Uuden 30-jäsenisen hallituksen ministerilista esiteltiin maanantaina sen jälkeen, kun pääministeri Hariri ja presidentti Michel Sleiman olivat allekirjoittaneet sitä koskevan asetuksen.

Viisitoista ministeriä edustaa pääministeri Haririn takana olevaa puolueryhmittymää, kymmenen Syyrian ja Iranin tukemaa oppositioliittoumaa ja viisi ministeriä on presidentin nimittämiä. Paikkajako merkitsee käytännössä sitä, että yhdelläkään puoleella ei ole hallituksessa veto-oikeutta ja että presidentti toimii kiistojen sovittelijana.

Saad Hariri on edesmenneen murhatun pääministerin Rafiq Haririn poika, jonka tehtäväksi annettiin hallituksen muodostaminen, kun hänen länsimielinen ja Saudi-Arabian tukema puolueryhmittymänsä voitti kesäkuussa pidetyt parlamenttivaalit.

Hallitusneuvottelut olivat ajautua umpikujaan, mutta kilpailevien ryhmittymien välit lientyivät sen jälkeen, kun myös niiden tukijoiden Syyrian ja Saudi-Arabien suhteet olivat kohentuneet.

Kaikkien puolueiden hyväksymää hallitusta pidetään tärkeänä poliittisesti ja uskonnollisesti epävakaassa Libanonissa.

Lähteet: AFP, Reuters