1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsingin aseman Kompassitorin halkeamista sortumavaara

Helsingin Rautatieaseman Kompassitorilla tutkitaan mahdollista sortumavaaraa valtaisan vesivahingon jäljiltä. Kompassitorin laattojen välistä on löydetty enimmillään kymmenen millimetrin levyisiä halkeamia sekä torin alapuoliseen tilaan ulottuva yhtenäinen halkeama. Vaurioiden laajutta selvitetään parhaillaan. Metroasema joudutaan sulkemaan jopa puoleksi vuodeksi.

Kuva: YLE

Helsingin päivystävä palomestari Kimmo Tuominen sanoo, että halkemista kärsinyt aluetta on eristetty ja siellä liikkumista pyritään vähitellen välttämään. Rakenteita tuntevat asiantuntijat tutkivat parhaillaan, miten vakava tilanne on. Hissit ja rullaportaat ovat ainakin vaurioituneet pahoin ja palo-ovia on mennyt saranoiltaan.

Asematunnelin ylätasanteella kaupat ovat auki.

Pelastuslaitos on saanut pumpattua valtaosan metroasemalle valuneesta vedestä. Asematunnelin ja laituritason sokkeloisissa rakenteissa oli pahimmillaan vettä satoja, jopa tuhansia kuutioita sen jälkeen, kun vesiputki meni rikki aseman edustalla sunnuntaina kello 15.30. Päivystävä palomestari Jani Pitkänen kertoi aamulla YLEn Aikaiselle, että poistumiskuiluissa oli pahimmillaan useita metrejä vettä.

Eniten vettä oli notkelmassa Rautatientorin metroaseman ja Kaisaniemen aseman välillä. Vettä pumpattiin yöllä Kaisaniemen aseman ohi kohti Hakaniemen pumppausasemaa ja Kampin pumppuaseman suuntaan. Rautatientorilla ollut pumppuasema meni yöllä rikki kesken veden pumppaamisen. Yöllä töissä on ollut parikymmentä palomiestä, kaiken kaikkiaan paikalla on ollut töissä toistasataa palomiestä.

Putkirikon vuoksi lähialueen vedenjakelu oli pitkään keskeytyksissä, mutta myöhään illalla vedenjakelu saatiin normaaliksi.

Vahingot miljoonaluokkaa

Sunnuntaina sattuneen vesivuodon vahingot ovat miljoonaluokkaa. Voi kestää jopa puoli vuotta ennen kuin Rautatientorin metroasema jälleen avataan, arvioi HKL:n toimitusjohtaja Matti Lahdenranta. Vaurioiden laajuttaa päästään arvioimaan vasta myöhemmin. Silloin nähdään muun muassa aseman rakenteiden ja liukuportaiden koneistojen kunto.

Vesivahingon vuoksi metroliikenne Sörnäisten ja Ruoholahden välillä oli sunnuntai-illan kokonaan poikki. Maanantaina Helsingin metro liikennöi aamusta lähtien vain Kaisaniemeen asti, josta vaunut palaavat takaisin itään. Metrot eivät kulje maanantaina Kaisaniemestä Ruoholahden välillä lainkaan.

Maanantain aikana aiotaan kokeilla metroreitin kuntoa. HKL toivoo, että metro pääsisi jo tiistaina rullaamaan Rautatientorin aseman ohi pysähtymättä.