1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsingin aseman Kompassitorin halkeamista sortumavaara

Helsingin Rautatieaseman Kompassitorilla tutkitaan mahdollista sortumavaaraa valtaisan vesivahingon jäljiltä. Kompassitorin laattojen välistä on löydetty enimmillään kymmenen millimetrin levyisiä halkeamia sekä torin alapuoliseen tilaan ulottuva yhtenäinen halkeama. Vaurioiden laajuuden selvittäminen kestänee useita päiviä.

Kuva: YLE

Rakenteita tuntevat asiantuntijat ovat käyneet läpi vaurioita selvittääkseen tilanteen vakavuutta. Tutkimukset jatkuvat vielä useita päiviä, eikä vaurioiden laajuudesta ole vielä tarkkaa tietoa. Hissit ja rullaportaat ovat ainakin vaurioituneet pahoin ja palo-ovia on mennyt saranoiltaan.

Helsingin päivystävän palomestarin Kimmo Tuomisen mukaan pelastuslaitos on siirtänyt vastuun vesivuodon aiheuttamien vaurioiden hoidosta Helsingin kaupungin liikennelaitokselle HKL:lle. Valtaosan metroasemalle valuneesta vedestä on pumpattu pois ja vettä on enää hieman kellaritiloissa. Veden pumppauksesta on siirrytty jo tilojen kuivaustöihin. Vettä kuivataan sekä lastoilla että puhaltimilla. Tilojen kuivaus kestää useita päiviä.

Rautatientorin metroasema on kiinni pahimmillaan jopa puoli vuotta.

Tuhansia kuutioita vettä

Asematunnelin ja laituritason sokkeloisissa rakenteissa oli pahimmillaan vettä satoja, jopa tuhansia kuutioita sen jälkeen, kun vesiputki meni rikki aseman edustalla sunnuntaina kello 15.30. Päivystävä palomestari Jani Pitkänen kertoi maanantaiaamuna YLEn Aikaiselle, että poistumiskuiluissa oli pahimmillaan useita metrejä vettä.

Eniten vettä oli notkelmassa Rautatientorin metroaseman ja Kaisaniemen aseman välillä. Töissä oli kaikkiaan toistasataa palomiestä.

Putkirikon vuoksi lähialueen vedenjakelu oli pitkään keskeytyksissä, mutta myöhään sunnuntai-iltana vedenjakelu saatiin normaaliksi. Asematunnelin ylätasanteen kaupat olivat maanantaina jo normaalisti auki.

Vahingot miljoonaluokkaa

Sunnuntaina sattuneen vesivuodon vahingot ovat miljoonaluokkaa. Voi kestää jopa puoli vuotta ennen kuin Rautatientorin metroasema jälleen avataan, arvioi HKL:n toimitusjohtaja Matti Lahdenranta. Vaurioiden laajuutta päästään arvioimaan vasta myöhemmin. Silloin nähdään muun muassa aseman rakenteiden ja liukuportaiden koneistojen kunto.

Vesivahingon vuoksi metroliikenne Sörnäisten ja Ruoholahden välillä oli sunnuntai-illan kokonaan poikki. Maanantaina Helsingin metro liikennöi aamusta lähtien vain Kaisaniemeen asti, josta vaunut palaavat takaisin itään.

Metro ei kulje vielä tiistainakaan Rautatientorin, Kampin ja Ruoholahden asemille. HKL varmistaa tiistain aikana, että liikennöinti Rautatientorin metroaseman ohi on turvallista. Tämän jälkeen metro voisi jälleen liikennöidä Ruoholahteen asti.