Etlan Korkman: Korot nousuun jo ensi vuonna

Talousasiantuntijat arvioivat, että suomalaisten on syytä varautua korkojen nousuun. Vaikka talouden elpyminen on vielä vaatimatonta, varovainen rahapolitiikan kiristäminen on todennäköistä. Keskuspankkien päätösten ohella korkoja voivat nostaa muutkin talouden mekanismit, kuten valtioiden velkaantuminen.

talous
Sixten Korkman
YLE

- Ensi vuoden aikana saamme totuttautua ajatukseen korkojen kohoamisesta, luultavasti hyvin varovaisesti mutta kuitenkin, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Sixten Korkman.

Myös finanssikonserni Aktian pääekonomisti Timo Tyrväinen katsoo, ettei elvytystoimia voi jatkaa loputtomasti. Liian löysä rahapolitiikka voi kostautua esimerkiksi asuntojen hintakuplana.

- Nyt on aika ruveta tästä ylikeveästä rahapolitiikasta pikkaisen vetäytymään. Vasta vuoden 2010 jälkipuolella pitäisi tulla finanssipolitiikan kiristyksiä, sanoo Tyrväinen.

Korkman korostaa varovaisuutta

- Mielellään näkisin normalisoinnin tapahtuvan ensiksi hallitusten budjettipolitiikan puolella. Keskuspankit voisivat sitten jäädä ikään kuin odottavalle kannalle hieman pitempään.

Toisaalta vaikka keskuspankit olisivatkin maltillisia, voi sysäys korkojen nousuun tulla Korkmanin mukaan muualta.

- Edessä on kohoava korkotaso joko siksi, että keskuspankit kiristävät rahapolitiikkaa tai vetävät takaisin tämän elvytyksen, tai siksi, että valtion velkaantumisvauhti ympäri maailmaa voi aiheuttaa ajan myötä paineita korkotason kohoamiseen.

Lähteet: YLE Uutiset