1. yle.fi
  2. Uutiset

Poronnahalle potkua Milanosta

Inarin Poro muotiin -hankkeen porukka tutustuu tällä viikolla nahkamuodin uusiin virtauksiin Milanossa Italiassa. Saamen käsitöiden artesaani Heli Utriainen uskoo messuilta löytyvän uusia ideoita poronnahkatuotteiden markkinoimiseksi maailmalle.

poronnahka
Poronnahkainen laukku.Heli Utriainen

Heli Utriainen valmistaa itse parkkaamastaan poronnahasta housuja, hameita, anorakkeja ja miksei myös laukkuja. Poron koipinahka taas on omiaan nutukkaisiin, kintaisiin ja koristeisiin.

-Poronnahan käytössä oikeastaan vain mielikuvitus on rajana, Heli sanoo.

Hän itse löysi poronnahan vuonna 2000. Verenperintönä saatu käsityöinto heitti nuoren naisen opiskelemaan Saamelaisalueen koulutuskeskukseen ja silloinen räväkkä elämänmuutos tuntuu edelleen oikealta.

Toistaiseksi leipää tuo mm. työ Peuralammen leirintäalueella Sevettijärvellä, mutta tulevaisuudessa Heli Utriainen keskittyisi mielellään artesaanin ammattiinsa. Haaveena on suunnitella ja valmistaa sisnasta eli parkatusta poronnahasta etenkin ulkoiluvaatteita.

Poro muotiin -hankkeen osallistujien parikymmenpäinen joukko haistelee nahkamuodin uusia tuulia Milanossa lauantaihin saakka ja käy tutustumassa mm. muotikouluun.

Lähteet: YLE Lappi / Hillevi Antikainen

Lue seuraavaksi