Italian naisjärjestöt ärsyyntyneet television puputyttöihin

Italian naisjärjestöt ovat suivaantuneet maan televisio-ohjelmien välittämään naiskuvaan. Runsaasti alastonta pintaa näyttävät nuoret naiset luovat järjestöjen mielestä mielikuvan, että kroppa on naisen tärkein menestyksen väline pääministeri Silvio Berlusconin valtakauden Italiassa.

kulttuuri
Tanssityttöjä italialaisessa Chiambretti Night -ohjelmassa
Matteo Bazzi / EPA

Italian televisio-ohjelmissa runsaasti alastonta pintaa näyttävät nuoret naiset antavat ymmärtää, että Italiassa on vain tämäntyyppisiä naisia. Pääministeri Silvio Berlusconin valtakautena nuorille naisille on välitetty sanomaa, että naisen komea kroppa on ainoa menestyksen väline.

Nyt osa Italian naisista on päättänyt ryhtyä vastustamaan tätä naiskäsitystä. Varsinkin hyvin nuoret naiset uskovat, että oman kropan vetovoima on ainoa menestymisen salaisuus. Mielipidekyselyissä lukuisat nuoret aikuiset naiset vastaavat kysymykseen "mitä haluat tehdä isona" sanomalla, että haluan esiintyä puputyttönä televisiossa ja päästä sitä kautta politiikkaan.

Italian kaupallisen television luoja, Berlusconi, on tuonut politiikkaan naisia, joiden perusominaisuudet ovat komea kroppa ja halu menestyä siitä hyötyen. Pääministeri ei toki ole syyllinen kaikkeen, mitä Italiassa tapahtuu, mutta naisten kropan kaupallistajana hänen kanavansa ovat ehdottomia ykkösiä.

Netissä kiivasta keskustelua naisen arvosta

Koska Italiassa on kuitenkin vielä runsaasti naisia, jotka uskovat tasa-arvoon ja demokratiaan, naiset ovat ryhtyneet vastustamaan yksinkertaistavaa ja halventavaa kuvaa.

Jo miljoona italialaista on nähnyt Naisen liha -nimisen dokumenttifilmin, ja samannimisillä nettisivuilla käydään keskustelua aiheesta. Italian suurimman oppositiopuolueen, demokraattisen puolueen vastavalittu naispuolinen puheenjohtaja Rosy Bindi on liittynyt niiden joukkoon, jotka kampanjoivat naisia alentavaa kulttuuria vastaan.

Italian naisten pitkään kestäneen hiljaisuuden jälkeen nyt netissä käydään vilkasta keskustelua siitä, kuinka naisten lihasta on tullut vallankäytön väline.

- Italian naiset eivät halua olla keisarin käyttötavaraa, demokraattisen puolueen puheenjohtaja Bindi sanoi Roomassa pidetyssä keskustelussa. Sen kuluessa etsittiin syyllisiä demokratian puutteeseen.

70-luvulle saakka Italiassa vaikutti vahva naisliike, mutta se syrjäytyi, osittain myös siksi, että sen aktiivisin osa keskittyi psykoanalyysiin ja väheksyi käytännön muutoksia.

Kirkon konservatiivisuus on vaikuttanut varmasti, vaikka katolinen kirkko reagoi äskettäin - vihdoin - Berlusconin naisjuttuihin. Italian tiedostusvälineetkin ovat olleet välinpitämättömiä, vaikka mediamaailmassa vaikuttaa suuri määrä naisia.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Liisa Liimatainen, Rooma