Tanssitaiteen valtionpalkinnon sai espoolainen tanssiteatteri Glims & Gloms

Espoolainen tanssiteatteri Glims & Gloms on saanut tämän vuoden tanssitaiteen valtionpalkinnon. Valtion tanssitaidetoimikunnan myöntämän palkinto on suuruudeltaan 15 000 euroa.

kulttuuri

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin jakoi Säätytalolla palkinnon teatterin taiteellisina johtajina toimiville Simo Heiskaselle ja Tuomo Railolle. Railon mukaan Tanssiteatteri Glims & Glomsin haluaa esityksissä yhdistää monia esittävän taiteen elementtejä.

- Meillä on sellainen motto, että me pyrimme tekemään esityksiä, joissa komiikka koskettaa, huumori yllättää ja tanssi kohottaa.

Koko perheen tanssiteatteri tarjoaa elämysmatkoja

Tuomo Railo ja Simo Heiskanen perustivat tanssiteatterin Espooseen 10 vuotta sitten. Valtion tanssitaidetoimikunnan palkintoperusteluissa kiitetään paikallisuutta. Perusteluissa huomioidaan, miten Glims & Glomsista on vuosien kuluessa kehittynyt taiteellisesti kunnianhimoinen ja korkeatasoinen koko perheen tanssiteatteri.

Simo Heiskanen haluaa esityksissä tarjota monenlaisia elämyksiä.

- Usein minulla on ajatuksena tarjota katsojalle jonkinlainen matka jonnekin, missä hän ei ole aikaisemmin käynyt. Lisäksi tanssi tarjoaa myös mahdollisuuden unohtaa itsensä, kertoo Heiskanen.

Hänen teoksissaan muututaan usein joksikin muuksi, sillä kyse on teatterileikistä. Heiskanen on myös havainnut, että joka teoksessa sanoman ei tarvitse olla kovin syvällinen tai suuri.

Liikkeet ja musiikki käyvät dialogia

Teatterin esityksissä yhdistyvät monet taiteen elementit: tanssi, teatteri, kuvataide ja musiikki. Tuomo Railon mukaan erityisesti musiikilla on aina suuri vaikutus esityksiin.

- Meillä on ollut aina tavoite, että me saisimme musiikin livenä. Päämääränä on ollut myös, että se olisi originaalimusiikkia, kertoo Railo.

Tanssiteatteri Glims & Gloms on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Carita Holmströmin kanssa, joka on säveltänyt kahteen teokseen musiikin. Myös Simo Heiskanen on itse tehnyt runsaasti musiikkia esityksiinsä.

Heiskasen ja Railon koreografioissa musiikki ja liike sulautuvat saumattomasti yhteen.

- Liikekieli on rouhevassa dialogissa musiikin kanssa. Välillä mennään niin, että ensin on musiikki, tai idea kohtauksesta, ja sitten taas toisinpäin toteaa Railo.

Teatteri Glims & Gloms työllistää vuosittain reilun parikymmentä taiteen ammattilaisia, erityisesti tanssitaiteilijoita.

Lähteet: Radion Kulttuuriuutiset/ Lisa Enckell