1. yle.fi
  2. Uutiset

Sunnuntain aukiolot hiertävät pieniä liikkeitä kauppakeskuksissa

Sunnuntain aukiolojen laajennus herättää ristiriitoja kauppakeskuksissa. Isot ketjut ja päivittäistavarakauppa tervehtivät ilolla aukiolojen selkiyttämistä. Erikoisliikkeet ja pienemmät päivittäistavarakauppiaat vastustavat aukioloaikojen laajentamista. Niiden mielestä uudistus lisää kaupan keskittymistä. Kauppakeskusten pienkauppiaat myös pelkäävät, että vuokranantaja sanelee yksipuolisesti kauppojen aukiolon.

talous
Kauppojen aukiolojen vapauttaminen puhutti kenkäkaupan takahuoneessa. Kuvassa kansanedustaja Tuija Nurmi (kok) sekä kauppiaat Anu Kaijomaa ja Tuija Loponen.

Kauppojen sunnuntaiaukiolon laajennusta viedään vauhdilla eteenpäin. Lakimuutoksen odotetaan astuvan voimaan jo joulukuun alussa. Laki sallisi kaikille kaupoille ympärivuotisen sunnuntaikaupan. Suurimmatkin marketit saisivat olla auki sunnuntaisin juhlapyhiä lukuunottamatta puolestapäivästä iltakuuteen ja joulumyyntiaikaan iltayhdeksään.

Kauppakeskus Kompassissa Hollolan Salpakankaalla K-supermarketin kauppias Tuija Loponen pitää uudistusta tervetulleena.

- Se selkiyttää kaupan aukioloaikoja. Tähän asti on ollut sekavaa. Kassaan muutos toisi euroja kuitenkin mahdollisesti vasta pitkässä juoksussa, uskoo Loponen.

- Alussa varmasti monet vain muuttaisivat kaupassakäyntipäivää ja myynti olisi pois joltakin muulta päivältä. Ruokavarastojaan sunnuntaisin ovat meillä käyneet täyttämässä erityisesti perheet, koska silloin on joustavampaa käydä kaupassa. Sunnuntaimyynti on kuitenkin kasvanut koko ajan, joten pitkällä tähtäimellä tämä varmasti alkaisi tuntua tuloksessakin.

Lisätyöpaikkoja ei aukiolon muutos ruokakauppaan toisi.

- Aukiolon lisäys on toki iso, noin 80 tuntia. Ensin meillä tarjottaisiin lisätunteja osa-aikaisille ja opiskelijoille, sanoo Loponen.

Kuka määrää aukiolon?

- Esitys on hyvä niin kauan kuin aukiolot perustuvat vapaaehtoisuuteen, mutta kuka jatkossa aukioloista päättää, kysyy kenkäkauppias Anu Kaijomaa.

Pienet liikkeet pelkäävät, että vuokranantaja alkaa yksipuolisesti määrätä kauppojen aukioloja.

- Meillä on kahden vuoden kokemus siitä, että sunnuntaikauppa ei tällä sektorilla kannata. Pieniä on suhteellisen vähäinen joukko täällä, mutta tunnelmat ovat kaikilla samat.

Kompassissa on pitkiä vuokrasopimuksia, mutta entä uudet sopimukset vaikkapa silloin, kun tiloissa tehdään remontti, kysyy Kaijomaa.

- Joillakin paikkakunnilla toiminta on hyvinkin säädeltyä ja kauppakeskusten omistajat ovat saattaneet määrätä sanktioita, jos määrättyjä aukioloja kellonaikoja myöten ei noudateta. Tiskin takana on siis vain pysyttävä vaikka oman terveyden tai taloudellisen tappionkin kustannuksella. Lisätyövoima on kallista ja useimmat meistä työllistävät vain itsensä.

Anu Kaijomaan mielestä lakiin pitäisi saada lausuma, että kauppias itse päättää aukioloista.

- Jos jää porsaanreikiä ja muutoksia täytyy tehdä, se ei varmasti tapahdu seuraavassa sesongissa. Siinä on jo moni pikkukauppa kyljellään, toteaa Kaijomaa.

Tuija Nurmi liputtaa vapauden puolesta

Kokoomuksen lahtelainen kansanedustaja Tuija Nurmi kertoo itsekin turvautuvansa sunnuntaikauppoihin.

- Täytyy tunnustaa, että ennätän harvoin viikolla käymään kaupassa. Maailma muuttuu, kansalaiset haluavat käyttää ja kauppiaat tarjota palveluja läpi koko viikon.

Tuija Nurmi pitää hallituksen esitystä hyvänä. Entä vapauttaisiko lahtelaisedustaja aukiolot täysin koko vuorokauden ajalta?

- Lähden tästä esityksestä, mutta jos täyden vapauden puolesta pitäisi sanoa kyllä tai ei, sanoisin kyllä.

Nurmi myöntää, että hallituksen esitys sunnuntaiaukioloista sisältää ongelmakohtia erityisesti erikoiskaupoissa.

Se, että kauppiaat saavat oikeuden pitää liikkeensä kiinni yhtenä päivänä viikossa on Nurmen mukaan osoitus siitä, että tilanne kentällä tiedetään. Hän ei kuitenkaan halua ruveta tuomariksi riitatilanteissa.

- Talousvaliokunnan mietintö sisältää myös kirjauksen siitä, että erikoiskauppojen pärjäämistä seurataan. Selonteko tästä saadaan vuonna 2012, Nurmi kertoo.

- Mielummin kauhea loppu kuin loputon kauhu! Tehdään päätöksiä ja mennään eteenpäin. Jos ongelmia ilmenee, korjataan niitä sitten myöhemmin, Nurmi summaa.

Lähteet: YLE / Tuija Veirto

Lue seuraavaksi