Leipomot luottavat tuttuun leipään

Perinteiset leivät ja pullat pitävät leipomot pystyssä. Menekin laskiessa on uutuuksia yhä vaikeampi saada kaupaksi. 100 vuotta täyttävässä Oululaisen leipomossa Lahdessa leivotaan monia koko kansan suosikkeja.

leipomoteollisuus
100-vuotias Oululalinen jakoi Jälkiuunileipää hevosvaunuista.
YLE / Heikki Ahonen

Satavuotiaan Oululaisen leipomon tervehdys lahtelaisille lähti hevoskyydillä. Kaupunkilaiset saivat ilmaista jälkiuunileipää. Siihen liittyy leipomon suurin salaisuus. Fazer Leipomojen maajohtaja Petri Kujala paljastaa, että taikinan juuri on 1900- luvun alkupuolelta. Mutta sen ainesosat ja koostumus jäävät salaisuudeksi.

Tutuilla menestytään

Leipomotuotteiden myynti on pudonnut tänä vuonna 2,5%. Uutuuksia on vaikea saada markkinoille. Oululaisena tunnetun Fazerin Lahden leipomon uuneissa paistuu vuodessa 26 miljoonaa kiloa suomalaisten kestosuosikkeja. Kujala toteaakin, että menestyäkseen leipomolla on oltava kauppaansa tekeviä hittejä.

- Kyllä näillä perinteisillä vanhoilla tuotteilla kuten Reissumiehellä, Hapankorpuilla ja Jälkiuunileivällä menestytään.

Sama on huomattu myös Viipurilaisessa kotileipomossa. Paras tili tulee yrittäjä Veikko Ylä-Hemmilän mukaan perinteisestä leivästä.

- Me elämme ruisleivästä. Se on kotoisilla menetelmillä ja puhtaasti kotimaiseen rukiiseen leivottu.

Kohti suurempia leipomoita

Fazer Leipomot on uudistanut leipomoketjuaan rankalla kädellä. Monta uunia on kylmentynyt. Lahteen yhtiö rakentaa parhaillaankin uutta linjaa. Täältä tulee myös uusia herkkuja. Maajohtaja Petri Kujala luettelee Lahdessa kehitettyjä leipiä ja pullia.

- Jälkiuunipala on syntynyt täällä, Dallaspulla ja Dallaspitko on kehitetty täällä. Oman myllyn ja leipomo-osaamisen keskittyminen Lahteen on saanut aikaan paljon erilaisia hyviä tuotteita.

Jälkiuunileipä vahingosta suosikiksi

Juhlan kunniaksi jaettava Jälkiuunileipä syntyi oikeastaan vahingossa. Pula-aikana kaikki energia oli käytettävä hyväksi. Niinpä eräs leipomon työntekijä laittoi reikäleivän uunin jälkilämpöön. Näin syntyi Oululaisen tunnetuin tuote.

Lähteet: YLE Lahti / Heikki Ahonen