Sirkuksen maisteriohjelmalle ei riittänyt rahaa

Teatterikorkeakouluun suunniteltu sirkustaiteen maisteriohjelma ei ala sittenkään ensi vuoden syksyllä. Opetusministeriön rahat uppoavat odotettua enemmän yliopistouudistukseen. Sirkustaiteen maistereiden kouluttaminen alkaa näillä näkymin vasta syksyllä 2014.

kulttuuri
Akrobaatti roikkuu liinan varassa
YLE

Sirkusväen haaveet omasta maisteriohjelmasta kokivat kolauksen. Teatterikorkeakoulun ja Opetusministeriön tulosneuvotteluissa kävi ilmi, ettei sirkustaiteen maisteriohjelmalle järjesty sittenkään rahoitusta. Taustalla on yliopistouudistus, joka syö Opetusministeriön rahoja lähivuosina. Näillä näkyminen koulutus päästäisiin aloittamaan vasta syksyllä 2014.

Teatterikorkeakoulun rehtori on harmissaan ratkaisusta. Käynnissä olevissa tulosneuvotteluissa kävi ilmi, ettei sirkuksen maisteriohjelma sisälly Opetusministeriön asettamaan kehykseen. - Yliopistosektorille on tulossa isää rahoitusta, mutta suurimman osan siitä vie Aalto-yliopisto. Heille rahaa menee 80 miljoonaa, kun muiden jaettavaksi jää vain 14 miljoona. Näin meilläkin on rahaa oletettua vähemmän, Tuovinen toteaa.

Huiput karkaavat ulkomaille

Suomessa sirkus on edelleen lähinnä harrastustoimintaa. Kouluja on maassa 35, ainoat ammattiopetusta antavat laitokset löytyvät Lahdesta ja Turusta. Huippulahjakkuudet joutuvat hakemaan oppinsa ulkomailta, kuten Circus Helsinki -koulussa opettava Saku Mäkelä. Hän kouluttautui tanssiakrobaatiksi Tukholman tanssikorkeakoulussa - . Kyllä Suomestakin löytyy hyviä tekijöitä, mutta useimmat lähtevät ulkomaille.

Sirkustaiteilijoille maisteriohjelman siirtyminen tulevaisuuteen on harmittava takaisku.

- Korkeakoulutus antaisi mahdollisuuden uudenlaiseen synergiaan taidemuotojen välillä, sanoo toiminnanjohtaja Tomi Purovaara Sirkuksen tiedotuskeskuksesta. - Toistaiseksi Suomesta puuttuu sirkuksen taiteilijakoulutus kokonaan.

Myös Paula Tuovisen mielestä sirkustaitelijoiden kouluttaminen maisteritasolla on perusteltua. - Taiteilja on nykyisin paljon muutakin kuin käsityöläinen ja myös tiedolliset valmiudet kuuluvat huipputason koulutukseen, Tuovinen sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Joonas Turunen