Ulkomailla asuvat suomalaiset saavat rokotuksen asuinmaassaan

Viranomaisten mukaan tällä hetkellä vain Suomessa asuvat ihmiset rokotetaan, eikä rokotteita lähetetä ulkomaille. Ulkomailla asuvat suomalaiset saavat rokotuksensa asuinmaansa terveydenhoidon piirissä.

Ulkomaat

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen on tullut kyselyjä ulkomailla asuvilta suomalaisilta sikainfluenssarokotteen saamisesta. Rokotetta ovat kysyneet ulkomailla asuvat yksityiset henkilöt, järjestöt sekä kaupalliset yritykset. Kaikissa maissa rokotuksia ei ole tarjolla.

Tähän mennessä Suomeen tulleita rokotteita ei ole lähetetty ulkomaille.

- Periaatteena on se, että se rokote-erä, joka tulee Suomeen, jaetaan täällä Suomessa, kertoo rokotusohjelman päällikkö Tuija Leino Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Leinon mukaan rokote-erät ovat hyvin rajalliset, ja niiden kuljettaminen olisi teknisestikin hankalaa, koska rokotteet pitää säilyttää kylmässä.

Johtaja Tapani Melkas sosiaali- ja terveysministeriön hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen osastolta sanoo, että ulkomailla asuvat suomalaiset saavat rokotuksensa ulkomailla, jos rokotetta on saatavilla kyseisessä maassa. Lähes sata maata ei ole edes tilannut sikainfluenssarokotetta.

Jos ulkomailla asuvalla suomalaisella on kotikunta edelleen Suomessa ja hän on suomalaisen sosiaaliturvan piirissä, hän voi saada rokotteen kotikunnastaan. Tämä edellyttää matkustamista Suomeen. Rokotuksen hän saa silloin, kun hän kuuluu rokotettavaan ryhmään.

UM haluaa rokotetta edustustojen riskiryhmille

Ulkoministeriö on pyytänyt sosiaali- ja terveysministeriöltä rokotetta edustustoissa työskenteleville riskiryhmiin kuuluville työntekijöille. Ulkoministeriön konsuliyksikön päällikkö Pasi Tuominen kertoo, että Suomen edustustoissa ulkomailla on muutamia kymmeniä sellaisia työntekijöitä, jotka kuuluvat riskiryhmiin.

- Toivomme, että ulkomaille lähetetyt riskiryhmiin kuuluvat edustustojen työntekijät pystyttäisiin rokottamaan sellaisissa maissa, joissa rokotetta ei ole saatavilla ollenkaan mistään muualtakaan, sanoo Pasi Tuominen.

"Rokotusturismia emme halua"

Suomessa rokotetaan myös täällä tilapäisesti asuvat ulkomaalaiset, kuten opiskelijat tai väliaikaisesti työkomennuksella olevat ulkomaalaiset.

Rokotusohjelman päällikön Tuija Leinon mukaan on sovittu, ettei täällä asuvia ulkomaalaisia syrjitä sikainfluenssarokotuksia annettaessa.

Esimerkiksi ulkomaiden lähetystöjen työntekijät ja heidän Suomessa asuvat perheenjäsenensä rokotetaan samaa tahtia kuin suomalaisetkin. Sama koskee vastaanottokeskuksissa asuvia ulkomaalaisia.

- Rokotusturismia emme halua aiheuttaa ja siksi matkailijoita ei rokoteta, kertoo erikoistutkija Tuija Leino.

Lähteet: YLE Uutiset