1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kullankaivausfirmaa syytetään Kiinan muurin tuhoamisesta

Kiinalaisen kaivosyhtiön epäillään aiheuttaneen vakavia vaurioita Kiinan muurin vanhimpiin osiin maan pohjoisosassa. Yhtiö oli jatkanut toimintaansa muurilla, vaikka viranomaiset olivat aiemmin syksyllä käskeneet yhtiötä lopettamaan kaivaukset alueella.

Ulkomaat
Kiinan muuria vuoristossa
Kalle Heiskanen / YLE

Kaivausfirma oli viranomaisten mukaan tuhonnut noin sata metriä muuria etsiessään kultaa Sisä-Mongolian autonomisella alueella. Tuhoutuneet osat olivat yli 2 200 vuotta vanhoja. Ne rakennettiin Qin-dynastian aikana vuosina 221-207 ennen ajanlaskumme alkua.

Viranomaiset keräävät parhaillaan todisteita kaivausfirmaa vastaan. Jos yhtiö todetaan syylliseksi, sen johtajat voidaan tuomita jopa kymmenen vuoden vankeustuomioon.

Sisä-Mongoliassa tuhoutuneet muurin osat olivat matalampia ja vähemmän näyttäviä kuin pääkaupungin Pekingin lähellä sijaitsevat osat muurista. Pekingin lähellä oleva muuri rakennettiin 500 vuotta sitten Ming-dynastian aikana.

- Jotkut ihmiset ajattelevat, että vain Pekingin lähellä olevan osat Kiinan muurista ovat suojelemisen arvoisia. Vaikka Sisä-Mongolian muuri on vaatimattomampi, se on yhtä merkityksellinen, Sisä-Mongolin suojeltavista historiakohteista vastaavan toimiston johtaja Wang Dafang sanoi.

Viime vuonna viisi kaivausyhtiön työntekijää tuomittiin enimmillään kolmen vuoden vankeusrangaistuksiin Kiinan muurin tuhoamisesta.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi