1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. näytelmät

Miska Kaukonen näyttelee historiaa

Näyttelijä Miska Kaukoselle on sattunut jänniä hommia. Muutama aika hän kiipeili tavaratalon seinää köyden varassa ja varsinaisessa leipätyössäkin on kiintoisaa rupeamaa. Miska on hyppäämässä kollegansa Stan Laurelin pukuun Linnateatterin tulevassa Ohukainen ja Paksukainen -näytelmässä ja pikakirjoittaa Turun lähihistorian saman pajan näytelmässä.

näytelmät
Paksukainen ja Ohukainen.
Paksukainen ja Ohukainen.Linnateatteri

Tavaratalon seinällä kiipeilyssä karmeinta Miskan mukaan oli katolta seinälle kiipeäminen, siinä kohtaa korkeus todella tuntui. Näyttelijäntaidosta oli sikäli hyötyä, että Miska koitti kuvitella olevansa jossain muualla - sama metodi kuin anoppilassa käydessä.

Skotlantilaisen Tom McGrathin Ohukainen ja Paksukainen -näytelmässä Stan Laurel ja Oliver Hardy palaavat kuolleista katsomaan mennyttä elämää ja aikaansaannoksiaan. Miska Kaukonen sanoo, että näytelmä on komedia, mutta myös hyvin koskettava näytelmä.

Rooleihin rupeaminen on vaatinut aika lailla alkuperäisten näyttelijöiden tyylien omaksumista ja vaatii vastakin. Ensi-ilta on ensi vuoden helmikuussa.

Laurelilla ja Hardylla oli erinomainen keskinäinen kemia jo pitkän yhteistyönsä alkuvaiheissa. Samanlaista toimivuutta on myös Ohukais-Miskan ja Paksukaista esittävän Tuomas Uusitalon välillä. He ovat tuttuja jo Kaarinassa vietettyjen varttumisvuosien ajoilta. Teatteriopinnot sujuivat suunnilleen samaan aikaan.

Vähä miäletön historia

Mieletön Turun lähihistoria kuuluu samaan satsiin kuin aikaisemmat pikanäytelmät maailman historiasta ja Shakespearen koko tuotannosta. Ajatus Turun lähihistoriaan puuttumisesta tuli, kun teatterissa huomattiin, että maailman historiaa läpi kaahattaessa 1900-luku tuli juostua melko kiireellä läpi.

Miska Kaukosen mukaan Turun lähihistoria on tehty lämpimällä ajatuksella ja niin, että langan päästä kiinni saamista auttaa, jos tuntee näytelmän kohdetta.

- Ei toimisi Tampereella, Miska kuittaa.

Näytelmän ensi-ilta on lähellä, mutta näytelmä pysyy puolivalmiina vielä ensimmäisten esitysten aikanakin. Miska sanoo, että paljon riippuu näyttelijöiden ja yleisön kohtaamisesta: mikä toimii ja mikä ei. Satu Rasilan käsikirjoitus ja näyttelijöiden tulkinta ja tekeminen muokkautuvat pitkin matkaa.

Lähteet: Iiro Andersson / YLE

Lue seuraavaksi