1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Identiteettivarkaudet lisääntyneet - lainsäädäntö laahaa

Varsinais-Suomen poliisin mukaan identiteettivarkaudet ovat viime vuosina tasaisesti lisääntyneet. Tällä hetkellä poliisi mm. tutkii tapausta, jossa raisiolainen nuorimies oli avannut postimyyntifirmojen tilejä ja yrittänyt hankkia tuotteita muiden nimillä.

Identiteettivaras käyttää toisten henkilöllisyyttä omaksi edukseen. Kuva: YLE uutisgrafiikka

Postimyyntifirmojen tarkistustoimenpiteiden ansiosta teot jäivät yrityksiksi.

Maailmanlaajuisesti identiteettivarkaudet ovat jo suuri ongelma. Viimeisin tapaus tuli esiin lokakuun lopussa, kun Espanjassa paljastui laaja luottokorttitietojen varkaus. Yksistään suomalaisiakin korttitietoja on saattanut päätyä vääriin käsiin jopa kymmeniätuhansia.

Suomessa puolestaan paljastui maanantaina huijausyritys, jossa luottokorttien tunnuksia kalasteltiin nyt keskusrikospoliisin nimissä.

Tapoja on monia

Varsinais-Suomen poliisissa työskentelevä vanhempi rikosylikonstaapeli Jukka-Pekka Tuominen törmää työssään yhä useammin internetissä tapahtuvaan rikollisuuteen.

- Identiteettivarkaus on sitä, että menettää henkilöllisyytensä jollekin toiselle, Tuominen toteaa. Rikolliset kalastelevat monin eri tavoin internetistä ihmisten henkilötietoja, salasanoja ja käyttäjätunnuksia.

- Kun esimerkiksi pankin sivulle menee, kannattaa ennen asiointia varmistaa, että sivun osoite on oikea ja erilaiset varmenteet ovat kohdillaan. Pankin sivuille ei esimerkiksi kannata mennä sähköposteista saatujen linkkien kautta, Tuominen varoittelee. Tällöin huijari voi ohjata käyttäjän itse laatimalleen lumesivulle.

Esimerkiksi luottokorttitietoja pankit eivät koskaan kysele sähköpostien kautta. Tällaisiin posteihin pitää aina suhtautua varauksella

- Poliisi ja pankit eivät koskaan kysele tällaisia tietoja sähköpostitse tai puhelimitse.

Haittaohjelmat ovat kavalia

Oman tietokoneen virussuojaus on ensiarvoisen tärkeää. Kannattaa myös miettiä, millaisilla internetsivuistoilla vierailee. Esimerkiksi aikuisviihdesivuilta voi koneeseen helposti tarttua haitallisia ohjelmia.

Osa ohjelmista saattaa esimerkiksi välittää rikollisille jokaisen näppäimen painalluksen, jonka huijattava koneellaan kirjoittaa.

Myös julkisilla keskustelupalstoilla on syytä olla tarkkana.

- itse en laittaisi keskustelupalstoille omia henkilökohtaisia tietojani. Ei esimerkiksi kannata ilmoittaa, että on lähdössä lomalle ja koti on viikon tyhjillään, Tuominen toteaa.

Lakiin tulossa muutoksia

Identiteettivarkautta ei määritellä tällä hetkellä laissa rikokseksi. Eduskunnassa kuitenkin pohditaan asiaan puuttumista.

- Tilin avaaminen toisen nimellä ei ole rikos, mutta petoksella saatu hyöty on. Se on petos. Rikoksen tekotapoja on monia, joten lainsäädäntötyö ei ole helppoa.

Nigerialaiskirjeet ja hämäysviestit ovat jo vanha ilmiö. Kirjeillä on jo vuosien ajan yritetty houkutella ihmisiä lähettämään rahaa erilaisille tileille. Ihmisille on esimerkiksi uskoteltu, että heitä odottaa suuri ulkomainen arpajaisvoitto, mikäli he maksavat toimituskulut rikollisten tileille.

Poliisille tällaisen rikollisuuden tutkinta on haasteellista. Sähköpostiviestit saattavat kiertää usean eri maissa sijaitsevan palvelimen kautta ennen kuin ne tupsahtavat pahaa aavistamattoman henkilön sähköpostiin.