Uudet bensa-automaatit kelpuuttavat vain korttimaksun

Bensa-automaattien uudistuessa mahdollisuus maksaa käteisellä rahalla jää pikkuhiljaa pois. Uudet automaatit huolivat maksuvälineeksi vain kortin. Esimerkiksi Neste Oil perustelee muutosta kustannustehokkuuden lisäämisellä, koska käteisen rahan tyhjentäminen automaateista on työlästä.

Kotimaa
Korttiautomaatti, bensa-asema
YLE / Raine Martikainen

- Kyllä. Pitää paikkansa, että käteismaksu ei enää käy, vahvistaa Neste Oil Suomen liikennepalveluiden johtaja Arvo Ruotsalainen.

Esimerkiksi Neste Oilin automaateista pääosassa kelpaa nykyisellään vain kortti. Käteismaksusta on luovuttu tai luovutaan monesta syystä. Tärkein on kustannustehokkuus.

- Käteisen rahan tyhjentäminen automaateista vaatii oman huoltokanavansa. Sen sijaan korttimaksu siirtyy suoraan digitaalisesti maksulaitoksiin. Käteismaksumahdollisuus on järkeävää ja kustannustehokasta jättää pois, perustelee Ruotsalainen.

Hän muistuttaa kortilla maksamisen yleistyneen Suomessa jatkuvasti. Samalla käteismaksujen osuus on pienentynyt.

Pankki- tai luottokortilla maksettaessa bensa-automaatit vaativat myös etukäteen ilmoituksen summasta, jolla halutaan tankata. Ruotsalainen kertoo tämän liittyvän uusiin eurooppalaisiin maksustandardeihin, joilla tavoitellaan entistä turvallisempaa maksamista. Menettelyyn on siirryttävä vuoteen 2011 mennessä.

- Tilille tehdään etukäteen maksuvaraus, koska tankkauksen jälkeen tavaran (polttoaineen) poistaminen on mahdotonta, sanoo Ruotsalainen.

Etukäteisvarauksella siis varmistetaan, että palvelun tarjoaja saa rahansa tankatusta polttoaineesta. Mutta entä, jos ilmoittaa tankkaavansa viidellä kympillä ja tankkiin mahtuukin tavaraa vain 45 eurolla - mitä käy jäljelle jäävälle viidelle eurolle?

- Jos tankkaukseen menee suunniteltua vähemmän rahaa, veloitetaan tililtä vain se todella mennyt summa.

Lähteet: YLE Lahti