Kodintekniikka-alan kilpailu kiristyy Tiiriössä

Kodintekniikka-alalla odotetaan tänä vuonna joulua kiivaasti. Hämeenlinnan Tiiriössäkin kuluttajan kukkarolle on tunkua, kun alan myynti on koko maassa pudonnut vuoden 2005 tasolle. Tiiriön kauppa-alueella onkin jo aika ahdasta.

Expert Asa
kodinkonemyymälän televisiohylly
YLE / Nina Keski-Korpela

Kodintekniikan alan kokonaismyynti tammi-syyskuussa oli 1, 2 miljardia euroa, kun se vuotta aikaisemmin oli yli puolitoista miljardia.

Tekniikan digitalisoituminen sekä laitteiden muuttuminen langattomiksi ja kannettaviksi ovat muuttaneet tuotekenttää. Toisaalta esimerkiksi televisiot ovat kasvaneet ja litistyneet ja tulossa on teräväpiirtoa, LED-tekniikkaa ja älypuhelimia.

Kodintekniikkaketju Expert ASA hallinnoi 26 ketjumyymälää isoilla paikkakunnilla ja on laajentunut voimakkaasti viime aikoina. Expert ASA:n liikevaihto nousee noin 102 miljoonaan tänä vuonna. Ketjun liikevaihto koko Expertin alla, itsenäiset kauppiaat mukaan lukien, on yli 200 miljoonaa. Expert ASA Oy:n toimitusjohtaja Mika Aron mukaan Hämeenlinnassa tehdään noin kaksi prosenttia alan vähittäiskaupasta.

- Odotukset joulua kohtaan ovat erittäin hyvät, kuluttajien luottamus on alkanut vahvistua. Joulukauppa voi jopa merkittävästi nousta viime vuodesta, hän arvioi.

Viime vuonna tilanne heikkeni vasta joulusesongin alla ja tänä vuonna markkina jäänee noin 15 prosenttia miinukselle viime vuoteen verrattuna, arvioi Aro. Keskihinnat ovat laskeneet voimakkaasti ja vertailuluvuissa näkyy myös digiboksien myyntipiikki.

Löytyykö tänä vuonna erityistä hittituotetta, takavuosien leipäkoneen tapaan?

- Kyllä niitä on edelleen, vaikkei ehkä leipäkoneen veroista. Uudet minitietokoneet ja iPhone ovat kysyttyjä, ja tv-kauppa käy kuumana, koska hinnat ovat laskeneet, Aro kertoo.

- Suuntaus on myös se, että ihmiset haluavat vähäkulutuksisia koneita. Hämeessä väki haluaa itse hakea tuotteensa kotiin, mutta pääkaupunkiseudulla halutaan kotiinkuljetus, Aro vertaa.

Tiiriössä kauppapaikat jo kortilla

Hämeelinnan Tiiriöstä liikepaikkoja kysytään usein, mutta vaihtuvuus on ollut kiinni suhdanteista, sanoo Kehittämiskeskus Oy Hämeen yrityspalvelupäällikkö Ari Räsänen.

Esimerkiksi Expert-kodinkoneketju siirtyi keskustasta Tiiriöön etsittyään kauppapaikkaa jo pitkään. Isompaa tilaa tarvittiin, kertoo myymäläpäällikkö Anssi Tuhkio.

- Meidän alan liikkeet ovat kaikki täällä, ja helpompaa siellä on olla, missä muutkin. Helpottaa se asiakastakin, kun kaikki on lähekkäin. Olisihan keskustakin kiva pitää virkeänä, mutta tämän alan liikkeet vaativat usein paljon tilaa ja sitä harvemmin keskustasta löytyy, hän sanoo.

Tiiriöön on alkuvuonna tulossa myös S-ryhmän Kodin Terra, entisiin Prisman tiloihin. Alue on rakennettu lähes täyteen ja Kehittämiskeskus Oy Häme tekeekin selvitystä muun muassa läheisen Kirstulan noin 20 hehtaarin alueen hyödyntämismahdollisuuksista rautatien ja moottoritien välillä. Selvityksen tuloksia odotetaan alkuvuodesta, kertoo Räsänen.

Lähteet: YLE Häme / Nina Keski-Korpela