1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. museot

Nykyaika joutaa museoon

Museoväkeä kiinnostaa nyt nykyajan ja viime vuosikymmenten tallentaminen. Crocksit ovat museotavaraa siinä missä ennen rukit, kunhan mukana on tarina.

Vanhan Kouvolan kaupunginjohtajan käädyt Kuva: YLE / Eijaleena Martikainen

Intendentti Anu Kasniota kismittää sanonta: niin vanha että joutaisi museoon. Sinne kun halutaankin nyt nykyaikaa. Kasnio kertookin, että esimerkiksi juuri crocksit sopisivat mainiosti museon kokoelmiin.

- Monet nykyajan tavarat kävisivät mainiosti museolle, kunhan esineillä on tarina. Crockseista voisi kertoa miksi ne ovat hyvät kengät tai miksi ne ovat niin inhottavat, ettei niitä voi pitää, Kasnio kuvailee.

Kasnio kertoo, että vuonna 2009 ensimmäinen kokoelmiin otettu esine oli vanhan Kouvolan kaupunginjohtajan käädyt.

- Rotary-klubi lahjoitti ne Kouvolalle ja kaupunginjohtaja Erkki Tuulelle vuonna 1960, kun Kouvolasta tuli kaupunki.

Kysyminen kannattaa

Usein käy niin, että joku perheenjäsen kuolee ja perikunta ryhtyy katsomaan mitä tavaroita heitetään pois, ja minkä voisi lahjoittaa museoon. Kasnion mukaan aina kannattaa varmistaa, olisiko museolla kiinnostusta.

- Museossa on ajatus siitä, mitä kokoelmiin halutaan. Ihmisten ei pidä loukkaantua, jos jotain esinettä ei otetakaan museoon.

- Suoralta kädeltä ei voi sanoa mikä sopii ja mikä ei sovi museoon. Siksi esine tulee nähdä aina erikseen, Kasnio jatkaa.

Kasnion mukaan museo ei ota kokoelmiinsa toista maailmansotaa vanhempia esineitä. Esimerkiksi rukkeja, kirnuja ja ompelukoneita on jo tarpeeksi.

- Kriteereitäkin on muutamia. Esineen tulee olla valmistettu tai käytetty Kouvolassa ja sen tulee liittyä jollain tavalla Kouvolan historiaan, Kasnio perustelee.