Beatles-huuma saapui Etelä-Pohjanmaalle

Maakunnassa tulee ensi-iltaan lähes samaan aikaan kaksi Beatles-näytelmää. Seinäjoen esitys nähdään Rytmikorjaamolla, Lapuan näytelmä Teatteri Lapuan näyttämöllä Vanhassa Paukussa.

The Beatles
Teatteri Lapuan näytelmässä ollaan Beatlesin alkujuurilla ja nähdään nahkatakkiset Beatlesit.
Pasi Takkunen/YLE

Beatles-huuma on saapunut myös Etelä-Pohjanmaalle. Kaksi Beatles-näytelmää saa ensi-iltansa maakunnassa muutaman päivän välein.

Lapualla kantaesitetään Beatlesin tarinan alkuvaiheet, Seinäjoella käydään läpi Liverpoolin poikien tie tähtiin ja yhtyeen hajoaminen.

Beatles-intoa selittää juhlavuosi.

- Viimeisestä Beatlesin keikasta on 30 vuotta. Lisäksi kaikki cd-levyt on nyt saatu digitaalimuotoon ja Beatlesin quitar hero -peli on myös ilmestynyt, luettelee huuman syitä Seinäjoen "The Beatles Storyssa" Ringo Starrin roolin näyttelevä ja soittava Anna Luoma.

Sattumalta samaan aikaan

Seinäjoella ja Lapualla ryhdyttiin Beatles-näytelmien tekoon toisistaan tietämättä. Sattuma on päätetty kääntää molempien voitoksi. Lapuan näytelmä palaa Beatlesien alkutaipaleille. Käsikirjoitukseen on haettu aineksia Beatlesin aikalaisilta Englannista saakka.

- Meidän näytelmä on draama eikä musikaali. Seinäjoella usiikki on isommassa roolissa, selittää Teatteri Lapuan riveissä näyttelevä Samuel Pöntinen. 17-vuotias harrastajanäyttelijä tulkitsee tuntemattomamman Beatlesin eli Stuart Sutcliffen roolin.

Ikoniksi nostetut

Molemmat näytelmät välittävät sanomaa siitä, miten ikoniksi kohonneet nuoret miehet olivat loppujen lopuksi pieniä poikia tarinansa loppuun saakka.

- Meidän tarina on inhimillinen tarina siitä, miten 16-20-vuotiaat Beatlesit joutuivat aivan liian nuorina kovaan maailmaan. Erityisen iloinen olen siitä, että saan ohjata rooleihin samanikäisiä lapualaisia, selittää Lapualla ohjaava Katja Kujala. Lapuan käsikirjoitus vie katsojan Beatlesin Saksan vuosiin, aikaan, jolloin yhtye vasta haki paikkaansa.

- Meidän tarina kertoo, miten nuorista tulee tähtiä, mutta he eivät koskaan kasva tähtien mittoihin, Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijoita ohjaava Kimmo Kovanen tulkitsee. Seinäjoen tarinan keskiöön on nostettu myös fanimaailma ja raaka musiikkibisnes.

Seinäjoella esitettävä The Beatles Story on Reino Braggen käsialaa. Näytelmää on esitetty aiemmin Porissa, Lahdessa ja Tampereella. Lapuan käsikirjoituksen ovat tehneet Ilkka Talasranta ja Jussi Lähde. Lapuan esitys kantaesitetään tulevana lauantaina, Seinäjoen ensi-ilta on tiistaina 17. marraskuuta.

Lähteet: YLE Pohjanmaa