1. yle.fi
  2. Uutiset

Pyhtää odottaa vaurautta moottoritiestä

Pyhtää havittelee uusia työpaikkoja etenkin hyvinvointi- ja matkailualoilta. Kunnalle elinkeinostrategiaa laativa työryhmä uskoo alojen tarjoavan parhaat mahdollisuudet piristää kunnan elinkeinoelämää.

Pyhtää
YLE / Jani Aarnio

Konsultin johdolla laadittavan elinkeinostrategian hahmotelmassa Pyhtäätä kutsutaan seudun West Endiksi.

Sen mukaan kunta tarjoaa korkeatasoista asumista, toimivat palvelut lapsiperheille sekä hyvät liikenneyhteydet. Strategiatyössä selväksi ovat kuitenkin tulleet myös kunnan heikkoudet.

- Täällä on hyvin vähän yrityksiä ja työpaikkoja. Pyhtäätä ei myöskään tunneta niin hyvänä paikkana kuin sijainnin ja asuinympäristön puolesta olisi mahdollista, kertoo konsultti Kimmo Kivinen Capful Oy:sta.

Heikon työpaikkaomavaraisuuden ja nuhjuisen imagon lisäksi kunnalla olisi parannettavaa yritysilmapiirissä.

Matkailuyritykset vetonaulaksi

Jopa puolet pyhtääläisistä käy töissä muualla. Paikallisia työllistäjiä voitaisiiin saada lähivuosina hyvinvointi- ja elämyspalveluyrityksistä.

Strategiaryhmän mielestä Pyhtään pitäisi kehittää esimerkiksi liikunta- ja saaristomatkailua. Visioissa väläytellään edelleen kylpylää Munapirttiin ja jopa hiihtoputkea.

Pyhtää pistää toivonsa E18-moottoritien valmistumiseen. Kunta odottaa parantuvan tieyhteyden tuovan uusia asukkaita ja yritystoimintaa.

- Siinä menee erittäin suuret liikennevirrat, ne meidän pitää pystyä kääntämään Pyhtäälle, toteaa kunnanjohtaja Olli Ikonen.

Strategian konkreettista antia saadaan vielä odottaa. Tällä välin Pyhtäällä mennään kohti uutta vuotta apeissa tunnelmissa. Talousvaikeuksissa oleva kunta on lomauttanut henkilöstöään ja nostaa verojaan vuodenvaihteessa.

Lähteet: Yle Kymenlaakso/Jenni Poranen

Lue seuraavaksi