Vyöruusua sairastavaa uhkaa myös aivohalvaus

Vyöruusu saattaa lisätä aivohalvauksen riskiä. Taiwanilaistutkimuksen mukaan aivohalvauksia sattuu etenkin silmänseudun vyöruusun sairastaneille. Riski painottuu yli 45-vuotiaisiin.

terveys

Noin 10 - 30 prosenttia ihmisistä potee vyöruusun elämänsä aikana. Vyöruusun aiheuttaa hermojuurten ganglioihin jäänyt vesirokkovirus.

Stroke-lehdessä julkaistu taiwanilaistutkimus on tiettävästi ensimmäinen suuri väestötutkimus, jossa vyöruusun aivohalvausriskiä on tutkittu.

Tutkijat vertasivat 7 800:aa vyöruusupotilasta 23 000:een terveeseen ja havaitsivat vyöruusun sairastaneiden saavan jonkin verran enemmän aivohalvauksia vuoden seurannan aikana. Tuhannesta vyöruusupotilaasta 17 sairastui, kun tuhannesta verrokista sairastui 13.

Vesirokkovirus ja vyöruusu voivat aiheuttaa verisuonisairautta, jonka tiedetään altistavan aivohalvauksille. Analyysin perusteella tämä ei kuitenkaan kokonaan selitä nyt saatuja tuloksia. Vaikutuksensa on myös elintavoilla ja ympäristötekijöillä, joita tässä tutkimuksessa ei huomioitu.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim