Kosteusvaurioiden mittaukset ovat edelleen vaikeita

Väärät kosteuden mittaustulokset ja väärät tulkinnat ovat aiheuttaneet paljon turhia purkutöitä. Tätä mieltä on Oulussa tiistaina Kestävä kivitalo -seminaarissa puhunut tekniikan tohtori Tarja Merikallio.

Rakennusmittaus
YLE / Reijo Lähteenmäki

Merikallion mukaan kaikissa kosteusvauriotapauksissa on tehtävä kunnollinen tutkimus ennenkuin ryhdytään korjaamaan. Pelkkä kosteuden poisto ei auta jos syitä ei selvitetä. Silti virheitä saattaa sattua, sillä kosteuden mittaus on erittäin haastavaa, sanoo tekniikan tohtori Tarja Merikallio.

- Kosteuden raja-arvot ovat kopioitu Ruotsista 70 -luvulta ja niitä on sitten kopioitu eteenpäin julkaisusta seuraavaan. Kukaan ei ole koskaan kyseenalaistanut, että pitävätkö ne paikkansa.

Mittausmenetelmät ovat myös muuttuneet vuosien aikana ja tämä aiheuttaa ongelmia, Merikallio jatkaa.

- Jos mittaamme mahdollisimman oikein ja noudatetaan nykyisiä kosteusraja-arvoja niin emme saa betonirakenteita määräysten mukaisesti riittävän kuiviksi ja se aiheuttaa taas toisen ongelman rakennustyömaalle: Aikataulut venyvät ja aiheuttavat kustannusmenetyksiä. Kosteusvaurio ei jää siis ainoaksi harmiksi, sanoo tekniikan tohtori Tarja Merikallio.

Lähteet: YLE Oulu