Denguekuume-epidemia pahenee Kap Verdessä

Denguekuume-epidemia leviää edelleen pienessä Kap Verden saarivaltiossa. Kuluvan vuorokauden aikana maassa on todettu jälleen tuhat uutta tautitapausta. Kaikkiaan tautiin on syyskuun jälkeen sairastunut jopa 13 000 ihmistä.

Ulkomaat

Tähän mennessä kuusi ihmistä on kuollut denguekuumeen tappavaan muunnokseen reilun 400 000 asukkaan saarivaltiossa. Denguekuumetta esiintyy Kap Verdellä nyt ensi kertaa. Epidemia julistettiin syyskuussa.

Viranomaiset ovat vedonneet maan kansalaisiin, jotta nämä hävittäisivät jätteet ja koteihinsa kertyneen seisovan veden, jotka ovat hedelmällistä kasvualuetta denguekuumetta levittäville hyttysille. Kap Verden hallitus saarivaltioon hätätilan viikonloppuna. Jo perjantaina ihmisiä kehotettiin jäämään pois töistä ja tappamaan hyttysiä kotonaan. Sekä poliisi että armeija on hälytetty denguekuumeen torjuntatöihin.

Hyttysten välityksellä leviävä denguekuume on malarian jälkeen maailman levinnein trooppinen tauti. Helposti tarttuva dengue aiheuttaa kuumetta, päänsärkyä ja nivelkipuja. Denguen tappava muunnos puolestaan aiheuttaa sisäistä verenvuotoa ja nopean nestehukan, jotka voivat hoitamattomina johtaa kuolemaan.

Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että maailmanlaajuisesti noin 50 miljoonaa ihmistä sairastuu denguekuumeeseen vuosittain. Sairastuneiden määrä on kasvanut ilmaston lämpenemisen vuoksi.

Lähteet: YLE Uutiset